"Kararın 3-4 aydan önce çıkacağını sanmıyorum"
Spor Genel Müdürlüğü Tahkim Kurulu ve eski Yargıtay Birinci Başkanı Hasan Gerçeker, Yargıtay'daki şike davasında kararın 3-4 aydan önce çıkacağını sanmadığını bildirdi.
cumhuriyet.com.trYaşar Üniversitesi Hukuk Topluluğu tarafından düzenlenen "Hukukta Kariyer Günü" etkinliğine katılan Gerçeker, gazetecilere yaptığı açıklamada, şike davasının Yargıtay'daki sürecinin devam ettiğini, Yargıtay'ın iş yükünün çok fazla olduğunu bildiğini söyledi.
Gerçeker, dosya sayısı çok olduğu için öncelik verilen dosyaların olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bunlar tutuklu dosyaları olur, memur dosyaları olur, zamanaşımı yakın olan dosyalar olur. Bunun dışındaki dosyalar normal sırasını takip eder. Bazen de toplumda sansasyonel olan, göz önünde olan dosyalar olursa onlara da öncelik verilir. Ama şimdi şike davasında tutuklu kalmadı yani dosyanın normal sırasını beklemesi gerekiyor. Ama edindiğim bilgiye göre bu dosyaya öncelik tanıyacaklar. Kararın 3-4 aydan önce çıkacağını sanmıyorum."
Ünal Aysal'ın açıklamaları
Galatasaray Kulübü Başkanı Ünal Aysal'ın "2 sene geçti. Bu mahkemeler sonucunda Aziz Yıldırım ceza yiyecek, Fenerbahçe de ceza alacak" şeklindeki sözlerini de değerlendiren Gerçeker, şunları kaydetti:
"Ünal Aysal, o sözleri Yargıtay'la mı yoksa UEFA ile ilgili mi söyledi? Aynı olaylarla ilgili UEFA'da da dosya bekliyor. Orada disiplin soruşturması sonuçlandırılmış değil. Ama biliyorsunuz Yargıtay'ın kararıyla ilgili de bir şey söylemesi mümkün değil . Hiç kimse bilemez. Onanma şansı kadar bozulma şansı da olabilir. Dosyayı okuyanın dışında bunu bir başkasının bilmesi mümkün değil. Acaba Aysal UEFA'dan bir bilgi mi aldı diye düşünüyorum. Yanılmıyorsam o dosyanın raportörü de Belçikalıymış. Ünal Aysal da uzun yılar Belçika'da kaldığı için oradan bir bilgi almış olabilir mi?"
UEFA süreci
Gerçeker, Yargıtay süreci devam ettiği için, buradan çıkacak kararın ardından UEFA'nın Türkiye'yi uyarabileceğini ifade ederek, şöyle konuştu:
"Şike ile doping olaylarında uluslararası federasyonlar farklı bir yöntem izliyor. Böyle konularda inisiyatifi kendileri üzerine alıyorlar. Ulusal federasyonlar eğer işin gereğini yerine getirmezlerse doğrudan doğruya kendi disiplin talimatlarına göre işlem yapabiliyorlar. UEFA kulüpler hakkında henüz bir karar vermedi. Şikeye teşebbüs eskiden tam suç sayılıyordu ama artık teşebbüs ve tamamlanmış suç ayrı sayılınca kulüplere ceza verilmedi.Bu aslında 6222 sayılı yasa çıktıktan sonra ilk defa gündeme gelen bir konu ve uygulaması ilk defa olacak. Kesin bir şey söylemek mümkün değil ama şu var, kararın açıklanmasından sonra UEFA'nın da Türkiye'ye karşı bir takım telkinleri ve uyarıları hatta talimatları olabilir."