Karara itiraz için imza maratonu sürüyor
Fransa Meclisinde, Senatoda önceki gün kabul edilen Ermeni yasasına itiraz etmek için anayasa mahkemesine gidecek milletvekillerinin sayısı 35'e ulaştı.
cumhuriyet.com.trİktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) üyesi ve Türk-Fransız dostluk grubu başkanı Michel Diefenbacher, çoğu UMP üyesi olmak üzere, ana muhalefetteki Sosyalist parti milletvekillerinin de aralarında bulunduğu, anayasa mahkemesine gideceklerin sayısının 35'i bulduğunu söyledi.
UMP üyesi, ''anayasanın 34. maddesinin parlamentoya tarihi konular konusunda yasa yapma yetkisi vermediği ve ifade özgürlüğüne aykırı olduğu'' gerekçesiyle anayasa mahkemesine gedeceklerini açıkladı.
Fransız milletvekili, ''Fransa'nın rolü, halkların yakınlaşmasına yardımcı olmak, tersini yapmak değil'' dedi.
Meclis dışında, Senatoda da yasaya itiraz edenlerin sayısı giderek artıyor.
A.A muhabirinin edindiği bilgiye göre, Mecliste toplanan sayıya yakın bir rakam da şu ana kadar Senatoda toplanmış durumda.
Özellikle Senatoda toplam 16 sandalyeye sahip radikal ''Avrupa Sosyal ve Demokrasi Birliği Grubu'' (RDSE) yasaya itiraz için anayasa mahkemesine gidilmesi sürecine tam destek vereceğini açıklamıştı.
Senatodaki oylamada, ''hayır'' oyu veren gruptan yapılan açıklamada, ''anayasanın 34. maddesine aykırı olduğu'' gerekçesiyle anayasa mahkemesine gitmek için başlatılan sürece destek verileceği bildirilmişti.
Anayasa mahkemesine gidebilmek için Meclisin 60 üyesinin veya Senatonun 60 üyesinin imzasıyla Senato veya Meclis başkanlarıyla, cumhurbaşkanın kişisel itirazları yeterli olabiliyor.
Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan dün yapılan açıklamada Nicolas Sarkozy'in, yasanın onaylanması için makul süre olarak kabul edilen 15 gün içinde yasayı imzalayacağı bildirilmişti.
Meclis başkanı, kabul edilen yasaya itiraz olmasına rağmen, kişisel olarak itiraz etmeyeceğini dün açıklamıştı.