Karagöz'le 35 yıl
Geleneksel gölge oyunu Karagöz oynatıcılarının son temsilcilerinden Cengiz Özek, gölgelerin peşinde 35 yılını harcadı.
cumhuriyet.com.tr16. Uluslararası Kukla Festivali'nin yönetmeni de olan Cengiz Özek, Karagöz figürlerinin yapımını 12 yaşındayken öğretmeni Ali Kıyak'tan öğrendiğini kaydeden Özek, 17 yaşıma kadar bir çok Karagöz koleksiyonu incelediğini ve Karagöz yaptığını dile getirdi.
İlk sergisini 1981'de Atatürk Kütüphanesinin açılışında beğeniye sunduğunu belirten Özek, "İnsanların Karagöz oynatmamı istemeleri üzerine oyunculuğa başladım ve hala Karagöz oynatıyorum. Karagöz yapmaya başladığımda bir ustam yoktu. Kendi kendime bu sanatı öğrendim. Bir Karagöz gösterisindeki tüm zenginlik, o küçücük perdede oluşan coşku ve duyguda saklıdır. 35 yıldır bu coşku ve duyguyu keşfetmeye çalışıyorum" diye konuştu.
Bugüne değin bine yakın gösteri sunduğunu dile getiren Özek, klasik Karagöz oyunlarından "Kanlı Kavak" ve "Çifte Cadılar" oyunlarından esinlenerek, "Büyülü Ağaç" oyununu hazırladığını, seyircinin verdiği dinamizm ile oyunun şekillendiğini aktardı.
Özek, oyunlarında özellikle evrensel konuları işlemeye çalıştığını belirtti.
'Seyircinin hızına yetişmelisiniz'
İnsanların beğenilerinin geçmişe göre çok farklılaştığını vurgulayan Özek, "İnsanların tiyatrolara gitmediklerini söylüyorlar. Oysa insanlar sokağa çıkıyorlarsa tiyatrolara da gideceklerdir. Ancak sizin oyunlarınızda seyircinin hızına yetişmeniz gerekir. Günümüz insanı çok hızlı düşünüyor. Siz sahnede onlara, 'şimdi koşuyorum' , 'şimdi atladım' derseniz yavaş kalırsınız. İnsanlık gelişiyor ve bu gelişmeyi yakından takip etmeli ve kendimizi geliştirmemiz gerekir" ifadelerini kullandı.