Karadeniz balıkları tehdit altında

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ertuğ Düzgüneş, Karadeniz'in ısınma sürecinde olduğunu belirterek, ''Isınma devam ederse bazı balık türlerinin yetişmeyebilir'' dedi.

cumhuriyet.com.tr

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası AB Bilgi Merkezi, British Council, Birleşmiş Milletler Kalkınma Fonu ve Çevre Kültür Girişimcileri Derneği tarafından ortaklaşa düzenlenen ''Küresel Kirliliğe Karşı İklim Meydanı'' etkinliği Trabzon'da başladı. Etkinlik kapsamında TTSO Binası'nda ''İklim Değişikliği'' konulu fotoğraf sergisi açıldı.

Açılışın ardından düzenlenen toplantıda konuşan KTÜ Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Düzgüneş, iklim değişikliği konusunda özellikle bireye bundan sonraki süreçte çok büyük görevler düştüğünü söyledi. Küresel ısınmaya karşı toplumun her kesiminin duyarlı olması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Düzgüneş, şöyle konuştu:

''Küresel ısınmanın etkisi Karadeniz'de de görülmektedir. İklim değişikliğiyle birlikte aşırı avcılık Karadeniz'de bir çok soruna neden oldu. Karadeniz'e son yıllarda giren balık türünde artış var. Karadeniz ısınma sürecinde. Bu süreç devam ederse Karadeniz'de bazı balık türleri yetişmeyebilir. Bunu öngörerek, çalışmalarımızı şimdiden buna göre planlamamız gerekiyor.''

Çevre Kültür Girişimcileri Derneği Yönetim Kurulu üyesi Hazar Dilaver de Karadeniz'de müthiş bir kıyı tahribatı olduğunu ifade ederek, ''Kırsal kesimde önemli bir ormansızlaştırma var. Ayrıca, yörede tarım alanlarını kaybediyoruz. Trabzon şehir merkezinde 25-30 yıl önce bir çok dere varken, bugün bunların çoğunun üzeri kapatıldı'' dedi.

Cumhuriyet gazetesi Trabzon Temsilcisi Ahmet Şefik Mollamehmetoğlu ise konuşmasında, ''Bir çok şeyi ekonomik değer olarak görmek doğal değerlerimizin elimizden alınmasına neden oluyor'' görüşünü dile getirdi. Etkinlik kapsamında yarın ''AB Üyeliğine Doğru Çevresel Adımlar'' konulu söyleşi yapılacak, iklim değişikliği ile ilgili film gösterileri ve müzik dinletisi sunulacak.