Karaciğerin belalısı
Dünyada 300 milyon kişi hepatit taşıdığını bilmiyor
Sibel Bahçetepe
Dünyada 350 milyondan fazla insan kronik Hepatit B enfeksiyonunu varken Hepatit C hastası sayısı ise yaklaşık 100 milyon. Uzmanlar, Hepatit B ve C hastalarının yüzde 80 kadarının, hastalıklarından habersiz olduğu söylüyor.
1 milyon kişi ölüyor
Prof. Dr. Neşe Demirtürk, Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Viral Hepatit Çalışma Grubu Başkanı Prof. Neşe Demirtürk, dünyada her yıl yaklaşık 1 milyondan fazla kişinin viral hepatitlere bağlı siroz ve karaciğer kanseri nedeni ile yaşamını yitirdiğini belirterek “Dünyada 300 milyon kişi hepatit taşıdığını bilmiyor. Türkiye’de henüz tanı almamış 3.5 milyon Hepatit B, 750 bin de Hepatit C hastası olduğu tahmin ediliyor. Türkiye’de de kronik hepatit B ve C enfeksiyonları karaciğer nakillerinin en sık nedenini oluşturmakta. Günümüz koşullarında, hepatit B için etkin bir aşının varlığı, kronik hepatit C enfeksiyonu için ise tam kür sağlayan etkin bir tedavinin varlığı, bu hastalıkların kontrol altına alınabilmesi konusunda elimizi güçlendiren iki önemli silah. Ancak ne yazık ki tüm dünyada viral hepatiti olan 325 milyon insandan neredeyse 300 milyonu hepatit B veya hepatit C olduğunun farkında değil” dedi.
Korunmada en etkili yol aşı
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nail Özgüneş ise hepatit B ve C hastalarının yüzde 80 kadarının, hastalıklarından habersiz olduğu söyledi.
“Viral hepatitler A, B, C, D, E... olarak isimlendirilmekte, bunlardan, B, C ve D hepatitleri “kronikleşebilmekte” ve ne yazık ki yıllar sonra da olsa siroz ve karaciğer kanserine sebep olabilmektedirler” diyen Özgüneş, Hepatit B’nin bulaşma yollarını “Kontrol edilmemiş kan ve kan ürünlerinin transfüzyonuyla, sterilize edilmemiş cerrahi malzemelerin kullanıldığı tıbbi ya da diş müdahaleleriyle, kullanılmış enjektör paylaşımıyla, tıraş bıçağı, diş fırçası gibi eşyanın paylaşımıyla, dövme, akupunktur, piercing-hızma, Hepatit B taşıyıcılarının aile içi temasıyla ve anneden bebeğe doğum sırasında ve güvenli olmayan cinsel ilişkiyle bulaşabilir” diye sıraladı.
Özgüneş “Hepatit C için ise ortak enjektör kullanımı, kan transfüzyonu, diş tedavisi bulaşmada ön plandadır. Aile içi ve cinsel temasla bulaşması yok denecek kadar az olup sağlık çalışanları arasında görülme sıklığı, toplumdan farklı değildir.
Hepatit B hastalığından korunmanın en etkili yolu, aşılanmadır. Hepatit C virüsüne karşı aşı henüz yoktur ancak, yeni ilaçlarla tedavide yüzde 95 üzerinde iyileşme sağlanmaktadır ve bu, hepatit C’nin yok edilebileceği anlamına gelmektedir. Onun için gizli hastalığın olabildiğince erken tanınması, önem taşımaktadır” değerlendirmesini yaptı.