Karabulut davanın geri çekilmesini istedi

''Ergenekon'' soruşturması kapsamında tutuklanan ve 41. duruşmada tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Noel Baba Vakfı Başkanı Muammer Karabulut, Anayasa Mahkemesinin, soruşturmayla ilgili kararına kadar, ''davanın geri çekilmesi istemiyle'' dilekçe verdi.

cumhuriyet.com.tr

Antalya Adliyesine gelen Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan ve 41. duruşmada tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Noel Baba Vakfı Başkanı Muammer Karabulut, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 250. maddesi ile görevli İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine Antalya Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi aracılığıyla başvurarak, soruşturmayı yürüten birimlerin, Anayasa'nın başlangıç ilkeleri ile 2, 9, 10, 11,13, 17, 25, 26, 34, 36, 38 ve 39. maddelerine aykırılığından dolayı, Anayasa Mahkemesi karar verinceye kadar davanın geri çekilmesine ilişkin dilekçeyi sundu.

Adliye çıkışında gazetecilere açıklamalarda bulunan Karabulut, Anayasa Mahkemesinin, Anayasa'nın kendi çerçevesine aykırı olduğunu iddia ettiği 250. madde ile görevli mahkemenin varlığına son vereceğini ileri sürdü. Karabulut, şunları kaydetti:
''Açtığım dava, mahkemenin Anayasa'ya aykırı olduğuna dair bir dava. Çünkü ülkemizde CMK'nın 250. maddesiyle görevlendirilmiş mahkemeler, Eski Devlet Güvenlik Mahkemeleri'nin (DGM) yerine kurulmuştur. Eski DGM'ler ise Anayasa aykırılığından dolayı kaldırılmıştır. Biz bu mahkemeleri kaldırmadık. Yalnızca adını değiştirerek 250. maddeyle yetkilendirilmiş birimler olarak faaliyetlerine devam ettirdik. Bu mahkemeler Anayasa'nın 2, 9, 10, 11,13, 17, 25, 26, 34, 36, 38 ve 39. maddelerini ihlal etmiştir. Bundan dolayı Anayasal hakkımı kullanarak (taraflardan biri olarak) ileri sürdüğüm bu Anayasa'ya aykırılık iddiasının ciddi olduğu kanısına varılırsa, Anayasa Mahkemesi bu konuda karar verinceye kadar Silivri yerleşkesinde devam eden kovuşturma ve iki yıldır devam eden soruşturmayı geri bırakabilecektir.''

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Karabulut, ''Bu mahkemenin Anayasaya aykırı olduğunu iddia ediyorum. Varlığını eski DGM'lerden almıştır. DGM'ler Anayasa'ya aykırı olduğu için kapatıldı'' dedi.

Bir muvazzaf subayın yargılanmasıyla ilgili Anayasa'daki bir kelimenin değiştirilmesinin Anayasa'ya aykırılık olarak kamuoyuna yansıdığını anımsatan Karabulut, ''Demek ki bir kelime Anayasa'ya aykırı ise 250 ve 251. maddelerin tamamı Anayasa'ya aykırı'' diye konuştu.