"Karabağ sorunu Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü ile çözülmeli"
Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Hulusi Kılıç, Türkiye'nin Ermeni işgali altındaki Yukarı Karabağ ile ilgili sorunun bir an önce çözülmesinden yana olduğunu ifade ederek "Karabağ sorunu Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü çerçevesinde çözülmeli, kim çözerse çözsün biz yardımcı olacağız" diye konuştu.
cumhuriyet.com.trTürkiye'nin Bakü Büyükelçisi Hulusi Kılıç, Türkiye'nin Ermeni işgali altındaki Yukarı Karabağ ile ilgili sorunun bir an önce çözülmesinden yana olduğunu ifade ederek, "Karabağ sorunu Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü çerçevesinde çözülmeli, kim çözerse çözsün biz yardımcı olacağız" dedi.
Kılıç, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Türkiye'ye ilk resmi ziyareti, karşılıklı üst düzey ziyaretler ve iki ülke ilişkileriyle ilgili düzenlediği basın toplantısında, "Biz hem bölge ülkesi olarak, hem kardeş ülke olarak Karabağ sorununun çözülmesini istiyoruz. Sorunun çözülmesi için de elimizden gelen yardımı göstermeye hazırız" diye konuştu.
Rusya ile Gürcistan arasındaki gerginliğe de değinen Büyükelçi Kılıç, bu iki ülke arasında son dönemde yaşanan çatışmaların bölgeyi olumsuz etkilediğini ifade ederek, bu nedenle de Yukarı Karabağ sorununun bir an önce çözülmesi gerektiğini, bunun bölgede istikrar ve barışın sağlanmasına önemli katkı sağlayacağını kaydetti.
Büyükelçi Kılıç, "Rusya da Karabağ sorununun çözülmesini istiyor, Türkiye de bu sorunun çözülmesini istiyor. Dolayısıyla bu konuda aramızda görüş farkı yok. Biz sorunun çözümünden yanayız, bu sorun çözülsün bir an önce kim çözerse çözsün. Bu konuda aceleci davranacağız, öyle fazla beklemeyeceğiz" dedi.
Karabağ sorunu çözülürse Ermenistan'ın da bölgedeki kalkınmadan yararlanabileceğini belirten Kılıç, "Biz istikrar istiyoruz hem de çok istiyoruz. Karabağ konusunun Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü, barışçıl yollarla ve uluslar arası hukuk normları çerçevesinde çözümünden yanayız ve Azerbaycan'ın haklı tutumunu destekliyoruz" diye konuştu.
Türkiye'nin Kafkasya'da istikrar ve barış platformu oluşturulması girişimine de değinen Kılıç, Azerbaycan, Rusya ve Ermenistan'ın bu projeyi olumlu karşıladıklarını ifade ederek, söz konusu projeyle ilgili taraflar arasında belirli bir mutabakata varıldığını kaydetti.
Türkçe konuşan ülkeler bir araya gelmeli
Türkçe konuşan ülkelerin bir araya gelmesiyle ilgili gelişmelere de işaret eden Kılıç, Fransızca, İngilizce konuşan ülkelerin bir araya gelmesi gibi Türkçe konuşan ülkelerin de bir araya gelebileceğini, bu birliğin herhangi bir tarafı hedef almadığını vurguladı.
Kılıç, bu yıl yapılması öngörülen Türk Cumhuriyetleri Cumhurbaşkanları zirvesinin de Bakü'de, 2009 yılının ilk çeyreğinde düzenlenmesinin beklendiğini söyleyerek daha önce gündeme gelen Türkçe Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesinin (TKPA) oluşturulması konusuna da değinen Kılıç, 20-21 Kasımda parlamento başkanlarının İstanbul'da bir araya geleceklerini, böylelikle TKPA'nın oluşturulması yönünde ilk adımın atılmış olacağını kaydetti.
Azerbaycan'da düzenlenecek olan Ekonomi Zirvesine katılmak için 13 Kasımda Bakü'ye gelmesi beklenen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ziyaretine de değinen Kılıç, Gül'ün ziyareti çerçevesinde enerji konularının yanı sıra Ahıska Türklerinin ana vatanlarına geri dönüşü konusunun ele alınacağını bildirdi.
Azerbaycan'da yaklaşık 70 bin Ahıska Türkünün yaşadığını belirten Kılıç, "Artık bu konuyu işlememiz lazım" diyerek, bu konuda girişimlerde bulunduklarını söyledi.
İlham Aliyev'in ikinci görev döneminde ilk resmi ziyaretini Türkiye'ye, birkaç gün önce Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un da ilk resmi ziyaretini Azerbaycan'a yaptığını anımsatan Kılıç, söz konusu ziyaretlerin iki ülkenin birbirine verdiği önemi gösterdiğini kaydeden Kılıç, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkilerin her geçen gün geliştiğini ve güçlendiğini de belirtti.