Kapalıçarşı Restorasyon Projesi
Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Kapalıçarşı ve çevresinin restorasyon çalışmalarının toplam maliyetinin yaklaşık 200 milyon TL olmasının öngörüldüğünü bildirdi.
cumhuriyet.com.trFatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Nuru Osmaniye Camisi'nin avlusunda düzenlenen basın toplantısında, Kapalıçarşı'nın geçmişte olduğu gibi günümüzde de ticari, tarihi ve kültürel özelliğini koruduğunu belirterek, ''Ancak birçok ciddi sorunu olmasına rağmen, Kapalıçarşı'nın bütününe şimdiye kadar mülk sahipleri, esnaf ya da tarihi ve kültürel miras konusunda hassasiyet gösteren bir kurum, kuruluş ve kişiler tarafından müdahale edilmemiş, adeta kendi kaderine terk edilmiştir'' dedi.
Eminönü'nün Fatih'e bağlanmasıyla müdahale ettikleri Kapalıçarşı'da, yönetim, altyapı, ısıtma, enerji, su, doğalgaz gibi birçok konuda problemlerin yaşandığı kötü bir manzarayla karşılaştıklarını anlatan Demir, şunları söyledi: ''Kamuoyunda, 'Kentsel Dönüşüm Yasası' olarak bilinen 'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesini Öngören Kanun Tasarısı'nın kabulü bizim için çok önemli. 2009'da Kapalıçarşı, acil restorasyon kapsamına alınmış ve İl Özel İdaresi ve Fatih Belediyesi bütçesinden 14 milyon TL ayrılarak, rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri çıkarılmıştır. Kapalıçarşı'da 3 bin 600 dükkan, çarşı ile bağlantılı 38 han, 66 cadde ve sokak yer alıyor. Yani proje kapsamında yalnızca Kapalıçarşı değil, çevrede bulunan hanlar, sokaklar da düzenlenecek. Danışma kurulumuzda her biri alanlarında ülkemizin önde gelen isimlerinden oluşan 18 kişi bulunuyor. Kapalıçarşı ve çevresinin restorasyon çalışmalarının toplam maliyetinin yaklaşık 200 milyon TL olması öngörülüyor. Fatih Belediyesi olarak, 2009'dan beri uğraşarak bu aşamaya kadar sorusuz getirdiğimiz Kapalıçarşı restorasyon projesi, ne yazık ki, Kapalıçarşı'nın karar alma yetkisi ve yatırım gücü olan bir yönetimi olmaması nedeniyle tıkanmıştı. İşte bu noktada, kamuoyunda 'Kentsel Dönüşüm Yasası' olarak bilinen 'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesini Öngören Kanun Tasarısı'nın, 16 Mayıs'ta Meclis'ten geçmesi imdadımıza yetişmiştir. Bu yasa, işleyişi hızlandıracağı gibi, olası depremin zararlarını en aza indirecek ve tarihi, kültürel değerlerimizin yarınlara sorunsuz aktarımını sağlayacaktır.''
Çatısı, büyük sorun
Kapalıçarşı'nın çatısının büyük bir sorun olduğunu vurgulayan Demir, çatılarda su depolarından, antenlerden, klimaların dış ünitelerinden kurtaracaklarını ve müdahale edeceklerini söyledi. Demir, restorasyon çalışmalarının 2013 yılının ilk aylarında başlayacağını dile getirerek, çalışmalar kapsamında harcanacak paranın da mülk sahiplerinden dükkanların metrekareleri hesaplanarak tahsil edileceğini de kaydetti.
Restorasyon çalışmalarının etap etap ilerleyeceğini kaydeden Demir, Kapalıçarşı ve çevresi yenileme alanının yaklaşık 110 bin metrekare yüz ölçüme sahip olduğunu belirtti.
Toplantının ardından, basın mensupları ile Mustafa Demir, ''James Bond'' filminin bazı bölümlerinin çekimlerinin yapıldığı Kapalıçarşı tavanını birlikte gezdi.
Burada, basın mensuplarının film çekimlerinin çatıya zarar verip vermediği yönündeki soruya, ''Bu çatı bu film çekimleri ile çok gündeme geldi. Ancak çok az bir mekanda motosikletle dolaşıldı. Bunun alt yapısı falan da oluşturulmuştu. Ancak bazı bölgeler motosiklet girmediği halde kamyon geçmiş gibi duruyor. Kapalıçarşı'nın gerçeği, alttan gördüğünüz canlı hayat değil, asıl gerçeği çatısının görüntüsü. Eminim bunun alt yapısı da bundan farklı değildir. Ayrıca 'James Bond' bize herhangi bir bedel de ödemedi. Sadece bu film için değil, İstanbul'un marka değerine katkıda bulunacak tüm çalışmalara katkı veriyoruz' dedi.
Restorasyonun ne zaman biteceği konusunda bir şey söylenemeyeceğini ifade eden Demir, çarşının dünyada en çok gezilen 10 yer içerisinde olduğunu da dile getirdi.