‘Kanunsuz’ toplantı
HSK’de uyum yasası çıkmadan görev dağılımı yapıldı, kaldırılan 3. dairenin yetkileri mevcut kanun yürürlükteyken paylaştırıldı.
Alican Uludağ16 Nisan anayasa değişikliği referandumuyla yapısı değiştirilen Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), henüz uyum yasası çıkmadan ilk toplantısını yaptı. Daire sayısı üçten ikiye düşürülen HSK’de görev dağılımı yapıldı. Yürürlükten kaldırılan 3. dairenin görevleri iki daire arasında paylaştırıldı.
‘Yasal dayanağı yok’
YARSAV Kurucu Başkanı avukat Ömer Faruk Eminağaoğlu, “Henüz uyum yasası çıkmadan HSK’nin görev dağılımı yapması hukuksuzdur ve yasal dayanağı yoktur. HSK, aynı YSK gibi kendini yasama organının yerine koymuş ve yasa değiştirmiştir” dedi. Emekli Yargıç Eminağaoğlu, şuanki yasanın üç daire üzerine kurulu olduğunu belirterek “Normalde dairelerin görevlerinin yasayla belirlenmesi gerekiyor. Üç dairenin iki daireye inmesi karşısında bu görev dağılımının uyum yasası çıktandan sonra yapılması lazım. Bugün (dün) yapılan dağılım hukuksuz ve yasal dayanağı yok. Ayrıca itham eden daire ile ceza veren daire farklı olmalı. Yani suçlayan daire ile cezayı verecek dairenin birbirinden farklı olması gerekir. Kanımca bu da gözetilmemiştir. Savcının ceza vermesi gibi, hakimin dava açıp ceza vermesi gibi bir durum oluştu. Şuan mevcut HSK Kanunu geçerli. Anayasaya yürürlükte. Anayasaya göre yorum yapıyorlar. Anayasa iki daire diyor. Bu HSK, oturup yasa değiştiriyor. YSK’nin yasa değiştirmesi gibi HSK de oturup yasa değiştiriyor. Fiilen yasama yetkisi kullanıyor” dedi. Öte yandan dairelerin 6 üye ile görev yaptığını anımsatan Eminağaoğlu, “Oylarda eşitlik olması halinde ne olacak?” sorusunu yöneltti.
Cumhuriyet davasını açtı, koltuğu kaptı
Anayasa değişikliği sonucunda daire sayısı 3’ten ikiye, üye sayısı da 13’e indirilen HSK, ilk toplantısını dün yaparak göreve başladı. Adalet Bakanı ve HSK Başkanı Bekir Bozdağ’ın başkanlığında yapılan toplantıda, HSK Başkanvekilliği görevin Mehmet Yılmaz seçildi. Yılmaz, aynı zamanda 2. Daire Başkanı oldu. HSK 2. Daire üyeleri ise Alp Arslan, Mehmet Ademoğlu, Cafer Ergen, Songül Yazar, Ali Cengiz Köseoğlu’dan oluştu. Halil Koç’un başkanlığına seçildiği 1. Daire’de ise Müsteşar Kenan İpek, Yaşar Şimşek, Mehmet Akif Ekinci, Hüseyin Şahin ve Hamit Kocabey’e üye olarak görev verildi. Mehmet Akif Ekinci, Cumhuriyet yazar ve yöneticileri hakkında dava açmasıyla gündeme gelmişti. HSK; anayasa değişikliği ile ortadan kalkan ve hakim-savcıları mesleğe kabul etme, haklarında inceleme başlatma gibi görevi olan 3 dairenin görev ve yetkileri ise 1. ve 2. Daire arasında paylaştırıldı.