Kanserde çözüm umudu

ABD’li bilim insanları, genetiği değiştirilmiş bağışıklık hücrelerini kullanmaya dayalı yöntemle kanser tedavisinde çığır açacak.

SİBEL BAHÇETEPE

ABD’li araştırmacılar en umutsuz kanser vakalarına umut olacak bir yöntem geliştirdi. Seattle’da bulunan Fred Hutchinson Kanser Araştırma Merkezi uzmanları, vücutta bağışıklık amacıyla bulunan T hücrelerini genetiğini değiştirerek kullanmaya dayalı bir yöntemle kanser tedavisinde devrim yaratabilecek bir gelişmeye imza attıklarını açıkladı. Yayılan tümörleri yok etmek için vücudun kendi bağışıklık hücrelerini kullanan tedavi, etkisi uzun süren bir aşı gibi kanserin tekrarlanmasını da önlüyor. Vücudun bağışıklık sisteminde önemli yer tutan T hücreleri, virüslerin ve bakterilerin saldırılarına karşı savaşta yardımcı oluyor, zararlı maddeleri hafızasında tutup vücuda tekrar bir saldırı halinde hızlı cevap vermek üzere hazır bekliyor.

Araştırmacılar yeni yöntemde T hücrelerinin bu özelliğini kansere neden olan tümörlere saldırmak için kullandı. Bu tedavi sayesinde beş ay ömür biçilen 35 akut lenfoblastik lösemi (ALL)hastalarının yüzde 94’ünün 18 ay içinde gerçekleştirilen kontrollerde hastalığın tekrarlamadığı görüldü. Tedavinin üzerinde denendiği 40 kronik lenfositik lösemi (KLL) ve Non-Hodgkin lenfomu hastasının yüzde 80’inin tedaviye yanıt verdiği belirtildi.

İyileşme oranı yüksek

Araştırmanın ilk sonuçları Washington’da toplanan Amerikan Bilimin İlerlemesi Birliği konferansında yayımlandı. Detaylı sonuçların bu yıl içinde açıklanacağı belirtildi. Uzmanlar, henüz tedavinin ilk aşamalarında olduklarını belirterek, temkinli olunması çağrısında bulundu. Bazı hastaların ölümcül yan etkiler nedeniyle hayatını kaybettiği ancak daha önceki hiçbir tedaviye cevap vermeyen hastalarda iyileşme oranının çok yüksek olduğu açıklandı. Dr. Stanley Riddell, tedaviye katılanların yaşam beklentilerinin 2 ila 5 ay arasında olduğunu belirterek, ileri seviyede kanser hastalarında bu tedaviyle elde edilen başarının daha yüksek olduğunu söyledi.