Kanser tedavisinde önemli başarı

ABD'de yapılan bir araştırma ısı ve kanser ilacı ileten nano çubuklarla, kanserli tümörlerin yok edilebileceğini gösterdi.

cumhuriyet.com.tr

ABD'nin Utah eyaletindeki Brigham and Women's Hospital (BWH) hastanesinden bilim insanları yaptıkları klinik öncesi araştırmada, kanserli tümörleri, yakın kızıl ötesi ışıkla yönlendirilen, ısı ve kanser ilacı iletme yeteneğine sahip nano çubuklarla yok etmeyi başardı.

Nano çubukları yönlendirmede kullanılan yakın kızıl ötesi ışık, vücut tarafından çok düşük oranda emilmesine karşın vücuda müdahaleye gerek olmadan dokunun derinliklerine nüfuz edebiliyor.

BWH Nanotıp ve Biomateryaler Laboratuvarı Direktörü anestezi uzmanı Dr. Omid Farokhzad başkanlığındaki bilim insanları, yaptıkları araştırmada türünün ilk örneği olan, kendiliğinden oluşma ve hücrelere ilaç iletme özelliğine sahip, yakın kızılötesi ışığa duyarlı altın nano çubuklar kullandı.

Araştırmacılar, nano çubuk aracılığıyla seçilen kanserli hücrelere bir kemoterapi ilacının yanı sıra, kızılötesi ışığın enerjisini ısıya çevirme özelliğine sahip altın nano çubuklardan elde edilen ısıyı da iletti.

Böylece ısı ve kanser ilacının birbirinin gücünü artırmasını sağlayan araştırmacılar, kanserli doku üzerinde anti tümör etkisi yaratmayı başardı.

Araştırmacılar, tasarladıkları nano çubuk sisteminin güçlü yeteneklerini göstermek amacıyla, canlı organizma üzerinde oluşan anti tümör etkisini değerlendirmelerine imkan sağlayacak bir klinik öncesi modelden yararlandı. Oluşturulan klinik öncesi modelde, her biri tümörün ağırlığına ve boyutuna bağlı olarak değişen 4 ayrı ilaç grubu, 2 farklı tümör grubu üzerinde denendi.

Önce kendi kendine oluşma özelliğine sahip altın nano parçacığı şırınga eden araştırmacılar, şırınga işleminden 10 dakika sonra da altın nano çubuğun bulunduğu nano parçacığını faal hale geçiren yakın kızıl ötesi ışıkla tümörü aydınlatarak ısı yarattı. Sonuçta, kullanılan platformun ısıyı ve kanser ilaçlarını başarıyla kanserli hücrelere ilettiği ve ısı ile kanser ilacının birbirinin etkisini artırarak tümörleri yok ettiği görüldü.

Farokhzad yaptığı açıklamada, ''Isı ile yakma kanser tedavisinde sık kullanılan bir yöntemdir. Bu platformda asıl heyecan verici olan seçilen kanser hücrelerini hedef almamız ve önce kanser ilacını kontrollü bir şekilde vererek, daha sonra da altın nano çubuğunu faal hale geçirmek suretiyle ısı girişini tetikleyerek tümöre iki defa vurmamız. Üstelik bütün bunlar vücuda müdahalede bulunulmaksızın yapılabiliyor" dedi.

ABD'deki devlete bağlı Ulusal Sağlık Kurumu (NIH) ve David Koch-Prostate Cancer Foundation in Cancer Nanotherapeutics adlı kuruluşun desteğiyle yapılan araştırma, Angewandte Chemie International Edition adlı bilimsel dergide, elektronik ortamda yayımlandı.