Kanser ithal ediyoruz
Ürünleri güvensiz bulunan üreticilere 1 milyon 332 bin 945 TL idari para cezası kesildi.
cumhuriyet.com.trTüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de tekstilden oyuncağa, dayanıklı tüketim maddelerinden ayakkabıya kadar kanserojen içerikli ürünler insan sağlığını ciddi boyutlarda tehdit ediyor.
Almanya, İspanya ve Türkiye’den dünya çapındaki uzmanlar, 7. Uluslararası Ekoteks Tekstil Sempozyumu’nda “Güvenli Üretim Güvenli Ürün” başlığı altında Türkiye’nin “kanser ve riskli ithalatını” alınan ve alınması gereken önlemler çerçevesinde masaya yatırdılar.
İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Ekoteks İcra Kurulu Başkanı Nilgün Özdemir’in açılış konuşmalarını yaptığı sempozyumda, tasarım, markalaşma, pazarlama gibi operasyonların küresel rekabet açısından belirleyici olduğu tekstil ve hazır giyim sektöründe güvenilirlik, sağlık konularının her geçen gün daha çok öne çıktığı belirtildi.
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kanserojen içerikli tekstil ürünlerinin insan sağlığını ve gelecek nesilleri ciddi boyutlarda tehdit ettiğine dikkat çeken Tanrıverdi, “Özellikle kullanılan kimyasalların yarattığı olumsuz etkiler, insanlara deri teması, solunum veya sindirim yoluyla zarar verebiliyor. İnsanların ekoloji konusunda gittikçe hassaslaştığı günümüzde, tekstil ürünlerinin birey ve çevre sağlığına zarar vermeden üretilip kullanılabilen yani ekolojik dengeyi bozmayan ürünler olması gerekiyor” diye konuştu.
Toplantıda verilen bilgilere göre, 2012’de denetlenen 27 bin 220 adet üründen 3 bin 17’si güven testini geçemedi. 2013’teki denetimlerde toplam 73 bin 672 adet ürün içinde 1888 adet ürün güvensiz bulundu. 7 bin 752 ürüne de düzeltici faaliyet uygulandı.
Ürünleri güvensiz bulunan üreticilere 1 milyon 332 bin 945 TL idari para cezası kesildi. Ayrıca güvensiz ürünlerin ilanı, toplatılması ve imhası cezası uygulandı.
2011’de kırtasiye oranlarında yüzde 53 olan güvensizlik oranı, 2012’de yüzde 24’e, 2013’te de yüzde 17.5’e düştü.
18 büyük ilde oyuncaklara yönelik piyasa gözetimi ve denetimi yapıldı. Toplamda 10 bin 365 ürün denetlendi. 7 bin 616 ürün gerek belge gerekse test kitleri ile yapılan ön incelemede güvenli bulunurken, 2 bin 749 ürün güvensizlik şüphesi ile laboratuvara gönderildi.