Kandil’i seçim öncesi hatırladılar

Hükümet, martta başlayan Kuzey Irak harekâtını propaganda malzemesi yaptı

Sertaç Eş

Türkiye, geçen mart ayından bu yana Irak’ın kuzeyinde terör örgütüne yönelik kapsamlı bir operasyon yürütüyor. Seçim sürecine girilmesinin ardından AKP sözcüleri, harekâtın devamı olarak Kandil’e operasyon düzenlenebileceği kozunu siyasi propaganda olarak kullanıyor. Harekât ilk planlamada, PKK militanlarının Türk sınırından içeri sızma güzergâhlarının Irak’ta tutulmasını hedefleniyordu. Irak’ın kuzeyine yönelik askeri harekât mart ayında iki tugayın katılımıyla başlatıldı. Operasyon, Hakkâri Dağ ve Komando Tugayı ile Şemdinli’de konuşlu 34. Hudut Tugayı tarafından yürütülüyor. Dağ komando tugayına bağlı askerler Irak derinliğine ilerlerken hudut tugayı da harekâtın lojistiğini sağlıyor.

Hakurk kesildi

Harekâtın başlamasının ardından bölgeye giren birlikler Türk sınırından önce güneye ilerledi. Ardından güneydoğuya yönelerek örgütün merkez üssü olan Kandil ile Türkiye’ye yönelik sızma ve eylemlerin son hazırlıklarının yapıldığı Hakurk bölgesi arasındaki kara bağlantısını tamamen kesti. Yıllardır örgütün yığınak yaptığı, Türkiye’nin defalarca operasyon düzenlediği Hakurk bölgesinde şu anda örgütün üst düzey sorumlularının bulunmadığı, kampların tamamen çevrelendiği, aşamalı olarak bölgenin kontrol altına alınmasının planlandığı öğrenildi.

Kandil’e harekât

Harekâtın ilk planlamasında PKK kontrolünde bulunan Türk sınırının güneyindeki bölgelerin kontrol altına alınması, harekâtın Kandil Dağı’nın kuzey kapısı olarak adlandırılan Çoman- Diyana bölgesine kadar ilerlemesi hedefleniyordu. Bu hedefe henüz tamamen ulaşılmış değil. Bölgenin aşamalı olarak ele geçirilmesinin ardından Kandil’e yönelik harekâtın gündeme gelebileceğine dikkat çekiliyor.

Seçim öncesi olabilir

Emekli generaller, askeri anlamda Kandil’e harekâtın yeni bir planlama ile mümkün olacağını, bunun zamanlamasının seçim öncesine de yetişebileceğine dikkat çekiyor. Kaynaklar, olası harekât için şu anda Irak kuzeyinde bulunan birliklerin başka tugaylar tarafından takviye edilmesinin de şart olduğunu vurguluyor. Sidekan güneyinde yoğunlaşan ve Hakurk’ta kontrol altına alınan bölgelere Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) üslenmesi sürerken Kandil’e harekât konusunu ilk olarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ardından önceki gün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan gündeme getirdi.

Henüz erken ama...

Askeri kaynaklar, havadan destekli bir kara harekâtının Kandil için gündeme gelebilmesi için henüz erken olduğuna dikkat çekiyor. Buna göre Türk sınırından Çoman’a kadar olan bölgenin lojistik için uygun hale getirilmesi, bağlantı yollarının açılmasının kaçınılmaz olduğu vurgulanıyor. Bu bölgede halen üslenme ve yol açma çalışmaları sürüyor. Ancak hükümetin istemesi durumunda Kandil’e yönelik hava harekâtının her an planlanıp kısa sürede gerçekleştirilebileceği belirtiliyor.

İran sınırı boşalttı

Bir dağ silsilesi olan ve bir bölümü İran sınırları içinde kalan Kandil’de 10’un üzerinde ve farklı bölgelerde PKK kampı olduğu biliniyor. Bu noktalara yapılacak harekâtın etkili olabilmesi için İran tarafının da önemine dikkat çekiliyor. Ancak Türkiye’nin yürüttüğü harekâtla eşzamanlı olarak İran’ın da kendi sınır bölgelerinde yoğun önlem aldığı, Kandil’e yakın bazı bölgeleri boşalttığı dile getiriliyor.

Erdoğan’ın destek artırma hamlesi

İngiltere’de yayımlanan Times gazetesi, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri öncesi desteğini artırma umudu” diye tanımladığı bir hamleyle Türkiye’nin Kuzey Irak’a operasyona hazırlandığını yazdı. Türk Ordusu’nın Irak’ta çoğu Türkiye ve İran sınırı yakınlarında 11 yeni üs kurduğunu belirten Times, TSK’nin Irak topraklarına doğru 25 kilometre girdiğini ve bazı yerlerde yeni kurulan üslere giden yollar yaptığını belirtti. Gazetenin İstanbul muhabiri Hanna Lucinda Smith’in imzasını taşıyan haberde, Türk Ordusu’nun neredeyse her gün yaptığı hava operasyonlarıyla bölgedeki PKK’lileri sürerek Duhok’un kuzeyindeki bölgede ileri karakollar kurduğu ifade edildi. Türk askerlerinin Musul’un kuzeyindeki Başika’nın etrafında da varlık gösterdiği belirtilirken, IŞİD’in 2014’te katliam yaptığı Yezidi kasabası Sincar’da da Türk askerlerinin bulunduğu vurgulandı. Tüm yeni üslerin bölgedeki başlıca siyasi güç olan ve Türkiye’yle yakın güvenlik ilişkileri bulunan Kürdistan Demokratik Partisi’nin (KDP) denetimindeki bölgede olduğunu yazan gazete, KDP’nin rakibi Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) ise Türkiye’nin bölgedeki varlığına karşı çıktığına dikkat çekti. Gazeteye konuşan bir KYB kaynağı ise “PKK’nin denetiminde 700 civarında köy var. Türkiye saldırırsa, yeni bir mülteci krizine neden olur” dedi. “Afrin operasyonuna ülkede destek büyüktü, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın rakipleri bile destek verdi” denilen haberde, görüşlerine yer verilen American Progress adlı düşünce kuruluşundan Max Hoffman ise “Erdoğan’ın bir seçim tehdidi gördüğünde, sıklıkla askeri yöntemlerle, ülke dışına tepki vermek gibi bir sicili var” dedi.