Kanalizasyon kazasından tarih çıktı

Kütahya'nın Simav ilçesinde kanalizasyon kazısı sırasında bin 500 yıllık olduğu tahmin edilen arşitrav (özellikle antik çağ (hellen-roma) mimarisinde rastlanılan sütunların üzerindeki yatay taşıyıcı unsur, kiriş) bulundu.

AA

Kütahya'nın Simav ilçesinde kanalizasyon kazısı sırasında Bizans dönemine ait olduğu tahmin edilen bin 500 yıllık arşitrav bulundu.

Simav Kent Müzesi sorumlusu arkeolog Özkan Sulak, yapılan kanalizasyon çalışmalarında Bizans Dönemine ait yaklaşık bin 500 yıllık olduğu tahmin edilen arşitrav bulunduğunu söyledi.

Arşitrav'ın terim anlamı hakkında bilgi veren Sulak, "Sütunların üzerine konulan yatay hatıl. Bu malzeme ise doldurmada dolgu malzemesi olarak kullanılmış. Devşirme yani başka bir yerden getirilip burada dolgu malzemesi olarak kullanılmış" ifadesini kullandı.

Mimaride arşitrav parçasının sütunların taşıdığı üst yapının bir parçası olarak kullanıldığını belirten Sulak, "Normalde bu arşitrav parçası daha çok antik dönemde, özellikle tapınaklarda üst yapıdaki dorik sütunların hemen üst kısmına yerleştirilerek kullanılmaktadır. Burada bulduğumuz arşitravın parçasının bir duvar arşitravı olduğunu tahmin ediyorum. Yaklaşık olarak 1,5 metre uzunluğunda olup triglif ve metopları çok bariz olarak belirgindir."

Sulak, arşitrav parçasının Simav Kent Müzesinde sergilenmek üzerine koruma altına alındığını söyledi.