Kan hastalıkları yaşlılarda alarm veriyor

Yaşam süresi uzadıkça yaşlılarda kan hastalıklarının görülme sıklığının artacağı uyarısını dile getiren uzmanlar, kan hastalıklarında yaşlı hastalar için ayrı bir tedavi programı uygulanmasını öneriyor.

cumhuriyet.com.tr

Geriatrik Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Osman İlhan, Türkiye'de 5 milyon dolayında 65 yaş üstü insan bulunduğunu, Cumhuriyet'in 100. yılının kutlanacağı 2023'de bu sayının 12.7 milyona ulaşacağını, toplam nüfusunun yüzde 14'ünü 65 yaş üstündekilerin oluşturacağını söyledi.

65 yaş üstü hastalarda hematolojik hastalıkların sıklığı, biyolojisi ve tedavisinin farklılıklar gösterdiğini anlatan İlhan, şu bilgileri aktardı:

''Yaşla artan kan kanseri, myeloma, lenfoma ve MDS gibi hastalıklar yaşlılarda genç nüfusa göre 30 kez fazla görülüyor. Bu da önümüzdeki yıllarda çok sayıda yaşlıda hematolojik hastalıkların görüleceği anlamına geliyor. Bu da toplumumuzda önemli bir sorun yaratacak. Yaşlılarda performans durumu, eşlik eden diğer hastalıklar, normal yaşam beklentisi, günlük yaşam aktivitesi ve aletli yaşam aktivitesi hastayı değerlendirmede ana faktörler olup, tedavi kararında biyolojik yaş yerine bağımsız, yarı bağımlı (kısmi düşkün), bağımlı(düşkün) şeklinde değerlendirme öneriliyor. Bütün bunlar yaşlılarda hematolojik hastalıkların tanı ve tedavisiyle ilgili klinik çalışmaların artmasını ve tedavi yaklaşımlarının tartışılmasını zorunlu hale getiriyor.''

Kan hastası yaşlılarda bunun yanı sıra kalp, akciğer ve beyin hastalıklarının da bulunması ihtimalinin çok yüksek olduğuna işaret eden İlhan, ''Bu kişilere genç kan hastalarına uygulanan tedavi uygulanamaz. Kan hastalıklarında yaşlı hastalar için ayrı bir tedavi programı uygulamak gerekir'' dedi.
 

Türkiye'de ilk kez masaya yatırılacak

Yaşlılarda kan hastalıklarında izlenmesi gereken yolun bugün toplanacak I. Geriatrik Hematoloji Sempozyumu'nda masaya yatırılacağını ve uzmanlarca ele alınacağını bildiren İlhan, bunun Türkiye'de bir ilk olacağını söyledi.

İlhan'ın verdiği bilgiye göre, sempozyumda, yaşlıların değerlendirilmesi, yaşlılarda anemi, hemostaz ve tromboz, lösemi, lenfoma, myeloma gibi benin ve malin hematolojik hastalıkların tanı ve tedavileri tartışılacak.