Kan bağışında ‘ırkçılık’ skandalı

İsrail’de bir kan bankası, Etiyopya kökenli bir milletvekilinin, “özel bir kana” sahip olduğunu söyleyerek kan bağışı yapmasına izin vermedi. Bu durum yeniden ülkedeki ırkçı politikaları gündeme getirdi.

cumhuriyet.com.tr

İsrail gazetesi Yedioth Aranot’un haberinde, siyahi milletvekili Pnina Tamano-Şata’nın önceki gün, İsrail’deki Kızılay benzeri bir kurum olan Magen David Adom’a bağlı seyyar bir kan bağışı merkezine başvurarak, bağış yapmak istediğini söylediği belirtildi. Ancak siyahi milletvekilinin bu isteği kan bankası çalışanları tarafından “özel Yahudi-Etiyopyalı türü kana” sahip olduğu gerekçesiyle reddedildi. Kurumun bir sorumlusu “Sağlık Bakanlığı’nın direktiflerine göre, Etiyopyalı kökenli Yahudilere ait özel kan bağışının kabul edilmesi mümkün değil” dedi. İsrail sağlık bakanlığı yetkilileri de Afrika ülkelerinden gelen kişilerin HIV virüsü taşıma riski olduğu için kanlarının kabul edilmediğini iddia ettiler. Bu durum ülkede büyük bir tartışma tartışma yaratırken, Tamano-Şata’ya daha sonra kan verebileceği ancak bu kanın diğer bağış yapılan kanlar gibi dondurulmayacağı söylendi.

Etiyopya kökenli Tamano Şata, ise kendisine yapılanın açıkça ırkçılık ve insan haklarına saygısızlık olduğunu söyleyerek, “32 yaşındayım ve İsrail’e geldiğimde 3 yaşındaydım. Askeri görevimi yaptım ve iki çocuğum var. Bana böyle bir muamele yapılmasının hiçbir gerekçesi yok” dedi.Olayın basına yansımasının ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nın siyahi vekile telefonla ulaştığı ve olayı soruşturma sözü verdiği belirtildi.

 Irkçılık ?had safhada

 Bu olay, İsrail’de zaten yaygın olan Afrika kökenlilere yönelik ayrımcılığın son halkası oldu. İsrail meclisi Knesset salı günü belgesiz Afrikalı göçmenlerin bir yıla kadar yargı önüne çıkmadan tutuklu kalmasına izin veren bir tasarıyı onaylamıştı. Geçen yıl ise İsrail’e göçmek isteyen Etiyopyalı Yahudi kadınlara zorla doğum kontrol iğneleri vurulduğu yönünde iddialar ortaya çıkmıştı. Son yapılan genel seçimlerde de ırkçı Yahudi Evimiz partisinin meclise girmesi ülkede ırkçığın giderek arttığının bir göstergesi olmuştu. Bu partinin lideri Naftali Bennett, seçim kampanyası sırasında, Yahudi devletinin “saflığının” korunması için derhal siyahilerin ülkeden çıkarılmasını talep etmişti. Başbakan Netanyahu da kendi hesabına Afrikalılardan kısa süre içerisinde kurtulma sözü vererek, Afrika’daki savaşlardan kaçan göçmenlerin en çok geldiği Sina sınırına güvenlik çiti inşa edilmesi kararını ?almıştı.