Kamuoyu istedi, satış durdu (25.11.2013)

Bülent Eczacıbaşı, Eczacıbaşı Holding tarafından yapılacak 46 milyon TL’lik bir bağışla İKSV’nin yaklaşık 40 milyon TL tutarındaki borçlarının sıfırlanacağını söyledi. Eczacıbaşı, bağışın tek bir koşulla yapıldığını o koşulun da binanın 10 yıl boyunca satışa çıkarılmaması olduğunu belirtti. Deniz Palas’ın satışının durdurulmasının nedenini de kamuoyunda ortaya çıkan duyarlılığa bağladı.

Ceren Çıplak/Cumhuriyet

Eczacıbaşı Holding ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı bugün düzenlenen basın toplantısında Deniz Palas’ın satışından vazgeçilmesinin ayrıntılarını açıkladı.
İKSV Yönetim Kurulu, vakfın tüm borçlarının Eczacıbaşı Holding tarafından üstlenilmesi üzerine vakfın binası olan Deniz Palas’ın satışından vazgeçmişti.


Bülent Eczacıbaşı, toplantıda ilk olarak, Eczacıbaşı Holding tarafından yapılacak 46 milyon TL’lik bir bağışla İKSV’nin yaklaşık 40 milyon TL tutarındaki borçlarının sıfırlanacağını söyledi.  Eczacıbaşı, bağışın tek bir koşulla yapıldığını, o koşulun da binanın 10 yıl boyunca satışa çıkarılmaması olduğunu belirtti. Bu koşullu bağış kararının da, İKSV yönetim kurulu tarafından oybirliğiyle kabul edildiğini söyledi.


Eczacıbaşı, İKSV’nin borçları nedeniyle bir ay önce satışa çıkarılan Deniz Palas’ın satışının durdurulmasının nedenini kamuoyunda ortaya çıkan duyarlılığa bağladı:


“İKSV borçlarını ödeyemediği takdirde kültür sanata ayırması gereken kaynakta ciddi bir mali kısıtlama yaşayacaktı. Bölgedeki gelişmeler de binanın değerini artırdı. İKSV’nin yönetim kurulu da mali krizin çözümlenmesi için binanın satılmasına karar verdi. Bu satış kararı ekonomik gerekçelerle verilmiştir. Bu bir aylık süreç boyunca kamuoyunun tepkisini yakından izledik. Bu tepkiler, yankılar bizim tahminlerimizin üzerinde oldu. Gördük ki İKSV’nin sahibi bu toplum ve sanatseverler. Bu son gelişmeler bunun somut bir kanıtı oldu. Bu duyarlılığı göz ardı edemeyeceğimizi düşündük. Kamuoyu tercihleri doğrultusunda aldığımız kararla mali soruna çözüm olarak İKSV’nin borçlarını Eczacıbaşı Topluluğu’nun üstlenmesine karar kıldık.
Deniz Palas’ın 4 yıllık bir süreçte İKSV’nin simgesi haline gelmesi ilginç, hatta hem şaşırtıcı hem sevindirici. Şu bilinç artık yerleşti: İKSV, önemli kararlarını toplum ve sanatseverlerle birlikte vermelidir. İKSV artık tüm gelirlerini kültür sanata ayırabilecek.”
Peki, Deniz Palas’ın satışının durdurulmasının 10 yıllık bir süreyle sınırlandırılmasının nedeni nedir?
 “Bu bina vakıf için çok önemli bir değeri ifade ediyor. Vakfın özvarlığı bu binaya bağlı. Ayrıca 10 yılda çok şey değişebilir. Vakfa destek olan sponsorlar ekonomik sıkıntılar içine düşebilir mesela. Ekonomik kriz gibi pek çok başka durumlar da olabilir, dolayısıyla vakıf binayı satmak durumunda kalabilir. Vakıf, çaresiz ve zor durumda kalmamak için binayı satma hakkını hep elinde bulundurmalı.”

Bülent Eczacıbaşı, Deniz Palas’ın işlevinin değişebileceğinin de sinyalini verdi:


“İKSV çalışmalarını aynı binada sürdürmeye devam edecek, ancak binanın ofis olarak kullanılmasında ciddi sıkıntılar var. Binanın her köşesini nasıl değerlendireceğimize dair henüz bir model oluşturmadık, ama sanatseverlerin beklentisine uygun bir bina olmasına odaklanacağız.”
Bu bağışla, Eczacıbaşı Holding’in sponsorluk bedelleri dışında son dört yıl içinde İKSV’ye yaptığı bağışların tutarı da 58 milyon TL’ye ulaşmış olacak.

İKSV’ye uzun vadeli kaynak yaratma çalışmaları da gündemde:


“Vakfın 3 ana kaynağı var: küçük oranda bir kamu desteği, büyük oranda da sponsor ve etkinliklerle sağlanan gelirler. İKSV’ye uzun vadeli kaynak bulmak için çalışmalar yapacağız”


Bu bağışla, Eczacıbaşı Holding’in sponsorluk bedelleri dışında son dört yıl içinde İKSV’ye yaptığı bağışların tutarı da 58 milyon TL’ye ulaşmış olacak.

Öte yandan, Deniz Palas’ın satışıyla ilgili olarak teklif alma süreci 29 Kasım’da sona eriyordu, ancak Eczacıbaşı Holding’in aldığı kararla vakfın borçlarından kurtulması üzerine süreç tamamlanmadan satış durdurulmuş oldu.