Kamuda toplu görüşme süreci
DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, bugüne kadar iktidarların toplu sözleşme hakkını kamu emekçilerine tanımaktan kaçındığını belirterek ''Toplu sözleşmelere geçme zorunluluğu, er ya da geç uluslararası bir hak olarak teslim edilecektir'' dedi.
cumhuriyet.com.trEğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç ve beraberindekiler, DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş'ı ziyaret ederek, toplu görüşme için destek istedi. Ağustos ayında başlayacak toplu görüşmelerin, ''Toplu sözleşme görüşmeleri'' şeklinde yürütülmesini istediklerini belirten Kılıç, bu amaçla bir toplu sözleşme taslağı hazırladıklarını ve Milli Eğitim Bakanlığı'na verdiklerini söyledi.
Sürecin işlemesi için Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) sendikayı toplu sözleşme görüşmelerine davet etmesi gerektiğini kaydeden Kılıç, ''Toplu sözleşme, hem ulusal hem de uluslararası mevzuata göre bir haktır. Siyasi nedenlerle bunun uygulamasının önünde engeller vardır. Toplu sözleşme görüşmelerinden sonuç alınamaması halinde grev hakkımızı kullanacağız'' dedi.
Taleplerini içeren bir dosyayı Demirtaş'a veren Kılıç, iyi niyetlerle kurulan ancak zaman içinde müdahalelerle rant haline dönüşen İLKSAN'ın fesh edilerek malvarlığının üyelere dağıtılması gerektiğini ileri sürdü. Kılıç, son dönemde KESK'e yönelik baskıların kendilerini üzdüğünü ifade ederek, bu tür uygulamaların Türkiye'ye yakışmadığını savundu.
İktidarların hevesi
DTP Grup Başkanvekili Demirtaş da bugüne kadar iktidarların hem iç mevzuat hem de uluslararası sözleşmelerden doğan toplu görüşme yapma hakkını kamu emekçilerine tanımadığını belirterek, şöyle konuştu:
''Bir sendikanın toplu sözleşme hakkı yoksa, temsil ettiği meslek grubunun haklarını koruması zordur. KESK gibi sendikaların direnişi nedeniyle Hükümet, toplu sözleşme hakkı konusunda karşısında dinamik bir kitleyi bulacağını bildiği için, bu hakkı tanımada, ısrarla kaçınıyor. Ama er ya da geç toplu sözleşmelere geçme zorunluluğu, bir uluslararası hak olarak teslim edilecektir. Bu konuda gündem oluşturulması, kamuoyunun da bilgilendirilmesi çok önemlidir. Çünkü kamu emekçilerinin toplu sözleşmeyle haklarının korunması, aslında tüm vatandaşların daha iyi ve kaliteli hizmet alabilmesini sağlayacaktır. Bakanlığın toplu sözleşmeyi kabul etmesi, diğer sendikaların vereceği destekle güçlenebilir. Ama görünen o ki diğer konfederasyonlar toplu görüşmelerden genelde memnun olduklarını ifade ediyorlar. İktidarın kendine yakın sendika yaratma hevesi, hiçbir dönemde olmadı kadar AKP döneminde gerçekleşti ve kısmen de başarılı oldu. Ama KESK'in bu konudaki mücadelesi, iktidarın artık bundan kaçınamayacağı noktaya gelecektir.''
Kamu emekçilerinin bir takım haklar elde etmesinde KESK'in payı olduğunu savunan Demirtaş, ''Yapılan operasyon KESK'in demokratik ve meşru duruşundan dolayıdır. Çünkü KESK, meyve veren ağaçtır. KESK'e yönelik baskılar, hiçbir iktidar döneminde bu denli açık ve pervasız şekilde olmamıştı. Bu da AKP'nin bir ilki olarak tarihe geçti'' dedi.