Kamu-Sen, memura 200 TL zam istedi

Türkiye Kamu-Sen, toplu görüşmeler öncesi ek ödemelerin 110 TL artırılmasını, tüm kamu görevlilerine net 200 TL seyyanen zam yapılmasını ve toplu görüşme priminin 50 TL'ye çıkarılmasını talep etti.

cumhuriyet.com.tr

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, bağlı sendikaların genel başkanlarıyla Türkiye Kamu-Sen Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, toplu görüşmelere ilişkin taleplerini açıkladı.

Son dönemde kamu görevlileri arasında ''yandaş memur'' oluşturularak, kamu hizmetlerinin ''yandaş kadrolar'' eliyle gördürülmesine yönelik çabaların dikkatten kaçmadığını öne süren Akyıldız, bazı bürokratların sendikal ayrımcılıkta önemli rol oynadıklarını savundu. Akyıldız, yeri ve zamanı geldiğinde hukuk yoluyla yapılan haksızlıkların hesabını soracaklarını söyledi.

Mutabakat metni hükümlerinin birçoğunun gereğinin 3 aylık süreye rağmen, geçen 1 yılda yerine getirilmediğini ifade eden Akyıldız, ''Konfederasyonumuzun bütün iyi niyetli çabalarına karşın, yetkililerin sergilediği kayıtsız tutum, toplu görüşme sürecini gergin ve kısır bir ortama doğru sürüklemektedir. Hükümeti, Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'na karşı suç işlediği konusunda bir kez daha uyarıyoruz'' dedi.

Bircan Akyıldız, kamu görevlilerinin grev ve toplu sözleşme hakkının önündeki tek engelin siyasi irade olduğunu savunarak, ''Siyasi iradenin bu konudaki isteksiz ve vurdumduymaz tavrı, ülkemizi bu yıl ILO'nun en ağır yaptırımlarından biri olan 'teknik yardım dayatılan ülke' konumuna sokmuştur. Bu tavır, AB müzakerelerinin 'Sosyal Politika ve İstihdam' başlıklı 19. faslının hala açılamamasına neden olmuştur'' diye konuştu.

Kamu görevlilerinin maaşlarında yapılacak artışlarda hedeflenen enflasyon yerine açlık ve yoksulluk sınırının dikkate alınmasının zorunluluk olduğunu dile getiren Akyıldız, yetkililerden ''kabul edilemez bir ücret değil, insanca bir yaşama yetecek adil bir ücret'' istediklerini vurguladı.
Akyıldız, şunları kaydetti:

''Bütün bu gelişmeler ışığında, bu yıl sekizinci defa oturacağımız toplu pazarlık masasında hükümetin 'kaynak yok' mazeretinin konfederasyonumuz nezdinde kabul edilebilir hiçbir gerekçesi bulunmamaktadır.

Mali haklar konusundaki talebimiz, ek ödeme oranlarına 21 puan eklenmek suretiyle eski adı denge tazminatı olan ek ödemelerin 110 TL artırılması, tüm kamu görevlilerinin maaşlarına 200 TL net seyyanen zam yapılması ve sendika üyesi kamu görevlilerine ödenen 10 TL toplu görüşme priminin 50 TL'ye çıkarılmasıdır.
Ek ödemeler ile ilgili talebimiz, Sayın Başbakan'ın geçtiğimiz yıl verdiği söze dayanmaktadır. Sayın Başbakan 16 Ağustos 2008'de ek ödemelerle ilgili yaptığı açıklamada, kaynağın ayrıldığını ve 2012 yılına kadar bu ödemelerin sürdürüleceğini belirtmiştir. İmzalanan mutabakat metninde de bu hususa vurgu yapılmıştır. Bugün gelinen noktada ek ödemelerin artırılmaması, mali değil etik bir sorundur.''

Akyıldız, bu talepler ışığında Türkiye Kamu-Sen'in 2010'da kamu görevlilerine uygulanacak zam ve tazminatlar konusundaki mali talebinin ek ödeme almayan, sendika üyesi olmayan bir memur için 200 TL, sendikalı memurlar için 240 TL olduğunu bildirdi.
Akyıldız, ''Talebimiz son derece makul ve mantıklıdır. Karşılanmaması için tek engel, siyasi iradenin ekonomik tercihidir."

Tüm çalışanlara kadro talebi

Bircan Akyıldız, kamu görevlilerinin yaşadıkları sorunların çözümüne yönelik diğer taleplerinden bazılarını şöyle sıraladı:

-Kamuda istihdam yapısını değiştiren, iş güvencesini yok eden 4-b ve 4-c statüsünde eleman çalıştırma uygulamasından bir an önce vazgeçilmeli. Bu statülerde çalışan tüm kamu çalışanları kadrolu statüye geçirilmeli.

-Mevcut statüde yaşanan tayin, nakil, kadro gibi problemlerin çözümünde bir an önce adım atılmalı.

-Kamu görevlilerinin görev tanımları bir an önce yapılmalı, çalışanlarımızın görevleri dışında işlerde çalıştırılmalarının önüne geçilmeli, atamaları bir kurala bağlanmalı.

-Bayramlarda ve hafta sonlarında tatil yapamayan kamu çalışanlarının da çalışma şartları yeniden gözden geçirilmeli.

-Yerel yönetimlerde çalışanların maaşlarının zamanında ödenmesi sağlanmalı.

-KEY hesaplarına ilişkin hak edişlerin bir an önce ödenmesi sağlanmalı.

-Kamu çalışanlarının kanunen ödenmesi gereken tedavi ödeneği, yolluk ve diğer ödeneklerin zamanında aktarılmaması nedeni ile yaşanan mağduriyetler bir an önce sona erdirilmeli.

-Kamu görevlilerinin maaşları ve ek ödemelerinin tamamı emekli keseneğine dahil edilerek, emekli maaşı hesaplamasına katılması için gerekli yasal düzenleme yapılmalı.