Kamu hastaneleri artık şirket gibi yönetilecek
İstanbul'daki devlet hastaneleri, Sağlıkta Dönüşüm Projesi kapsamında oluşturulan Kamu Hastane Birlikleri (KHB) çatısı altında 5 bölgeye ayrıldı.
cumhuriyet.com.trİstanbul Sağlık Müdürü Ali İhsan Dokucu, İstanbul Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Taşdemir, İstanbul KHB Koordinatör Genel Sekreteri ve Beyoğlu Bölgesi Genel Sekreteri Güven Bektemür, Bakırköy Bölgesi Genel Sekreteri İhsan Bakır, Fatih Bölgesi Genel Sekreteri Hamza Müslümanoğlu, Anadolu Kuzey Bölgesi Genel Sekreteri Şuayip Birinci, Anadolu Güney Bölgesi Genel Sekreteri Tuncay Palteki ile düzenlediği basın toplantısında, İstanbul'da KHB'nin yapılanması ve yeni sağlık sistemine ilişkin bilgi verdi.
Dokucu, İstanbul Sağlık Müdürlüğü'nün önceki yapılanma kapsamında yetki ve sorumluluk alanlarının farklı olduğunu, Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin yayınlanmasının ardından ise yapısal anlamda bir çok değişiklik meydana geldiğini belirtti.
Yeni yapılanma kapsamında 19 Mart'ta Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün, KHB'ye bağlı genel sekreterliklerin ise 2 Kasım'da hizmete girdiğini ifade eden Dokucu, İstanbul'daki devlet hastanelerinin KHB çatısı altında 5 bölgeye ayrıldığını, her bir bölgenin 5 genel sekreterin sorumluluğuna girdiğini kaydetti.
Dokucu, halkın, giderek yükselme eğiliminde olan sağlık hizmetlerinden memnuniyet oranını daha yükseğe tırmandırma konusunda güç birliği içinde olduklarını anlattı. Sağlık alanındaki 2012 yılı verilerine de değinen Dokucu, yılın 11 ayında devlet hastanelerinin polikliniklerinde 34 milyon 363 bin hasta kabul edildiğini, 8 milyon 745 bin hastaya acil hizmeti verildiğini, 245 bin 500 ameliyat gerçekleştirildiğini söyledi.
İstanbul Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Taşdemir, görev alanlarına ilişkin bilgi vererek, koruyucu sağlık hizmetleri, laboratuvar hizmetleri ve aile hekimliği hizmetlerinin müdürlüğüne bağlı olduğunu belirtti. Taşdemir, müdürlük çatısı altında 21 şube müdürlüğünün bulunduğunu aktardı.
Genel sekreterler sorumluluk alanlarını anlattı
İstanbul KHB Koordinatör Genel Sekreteri ve Beyoğlu Bölgesi Genel Sekreteri Güven Bektemür, KHB'nin illerdeki yapılanması olan genel sekreterlikler ve KHB'nin görevlerine ilişkin bilgi verdi. Genel sekreterin altında Tıbbi Hizmetler Başkanı, İdari Hizmetler Başkanı, Mali Hizmetler Başkanı ile hastane yöneticisinin görev yapacağını anlatan Bektemür, KHB'nin hastane yapılanmasında ise hastane yöneticisinin altında başhekim, idari ve mali işler müdürü ile bakım hizmetleri müdürünün yer alacağını anlattı.
Beyoğlu bölgesinde (Beşiktaş, Beyoğlu, Eyüp, Kağıthane, Sarıyer, Şişli, Gaziosmanpaşa) 2 milyon 253 bin 120 kişiye hizmet verdiklerini belirten Bektemür, bölgede 5'i eğitim ve araştırma hastanesi olmak üzere 11 hastanenin yer aldığını ifade etti. Bakırköy Bölgesi Genel Sekreteri İhsan Bakır, bölgede (Avcılar, Başakşehir, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Çatalca, Esenyurt, Küçükçekmece, Silivri, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Esenler, Güngören) 4 milyon 897 bin 216 kişiye hizmet verdiklerini anlatarak, bölgede 2 ağız ve diş sağlığı merkezi, 6 eğitim ve araştırma hastanesi olmak üzere toplam 16 hastanenin bulunduğunu aktardı.
Fatih Bölgesi Genel Sekreteri Hamza Müslümanoğlu, bölgede (Arnavutköy, Bayrampaşa, Fatih, Sultangazi, Zeytinburnu) 1 milyon 665 bin 760 kişiye hizmet verdiklerini bildirdi. Müslümanoğlu, bölgede 4'ü eğitim ve araştırma hastanesi olmak üzere toplam 7 hastanenin vatandaşlara hizmet verdiğini söyledi.
Anadolu Kuzey Bölgesi Genel Sekreteri Şuayip Birinci, bölgede (Beykoz, Çekmeköy, Sancaktepe, Şile, Ümraniye, Üsküdar, Ataşehir, Kadıköy) 2 milyon 809 bin 965 kişiye 7 eğitim ve araştırma hastanesi, 3 devlet hastanesi, 4 ağız ve diş sağlığı merkezi, bir fizik tedavi ve rehabilitasyon merkeziyle hizmet verdiklerini aktardı.
Anadolu Güney Bölgesi Genel Sekreteri Tuncay Palteki, bölgede (Adalar, Kartal, Maltepe, Pendik, Sultanbeyli, Tuzla) 2 milyon 12 bin 777 vatandaşa 4'ü eğitim ve araştırma hastanesi olmak üzere toplam 13 hastaneyle hizmet sunduklarını kaydetti.