"'Kamu Başdenetçiliği Kurumu' ölü doğmuştur"
CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, ''Kamu Başdenetçiliği Kurumu, AKP ile olan organik bağlantısı ve anayasal ihlaller sebebiyle ölü doğmuştur'' dedi.
cumhuriyet.com.trCHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Meclis'te, Kamu Başdenetçisi'nin ''seçilebilirlik şartlarını'' taşımadığı iddiasıyla TBMM Başkanlığı'na yaptığı itirazın kabul edilmemesine ilişkin basın toplantısı düzenledi.
Kanuna göre, Dilekçe ile İnsan Haklarını İnceleme Komisyonları'ndan oluşan Karma Komisyon üyelerinin toplantıya davet edilerek, başvurunun müzakere edilmesi gerektiğini ifade eden Kart, Karma Komisyon Başkanı olan Dilekçe Komisyonu Başkanı Mehmet Daniş imzasıyla kendisine gönderilen cevapta, başvurunun reddedildiğinin belirtildiğini söyledi.
Kart, ''Karma Komisyon üyeleri toplantıya çağrılmadan, Başkan olarak bu işlemin tesis edildiği anlaşılmaktadır. Sorumsuzluğa, keyfiliğe ve saygısızlığa bakar mısınız? Komisyon Başkanı, en başta Karma Komisyonda beraber mesai yaptığı milletvekili arkadaşlarına saygısızlık yapmıştır. Dilekçe ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyelerini yok sayan dayatmacı bir zihniyet. Senin öncelikle Komisyon Başkanı olarak böyle bir işlemi tesis etme yetkin yok. Tesis ettiğin işlem yok hükmündedir'' diye konuştu.
Kamu Başdenetçiliği Kurumu'nun, milletvekilleri tarafından denetlenmesinin, birileri tarafından TBMM'den kaçırıldığını savunan Kart, TBMM Başkanı'nın ise bu tabloyu izlediğini öne sürdü.
Mevlana Üniversitesi'nden konuyla ilgili görüş alındığını ifade eden Kart, ''Mevlana Üniversitesi, TBMM'nin Danışman Kurumu mu? TBMM'nin hukuk birimi yok mu? TBMM Kanunlar Kararlar Başkanlığı ne iş yapar?'' diye sordu.
Kart, ''Kamu Başdenetçiliği Kurumu, AKP ile olan organik bağlantısı ve anayasal ihlaller sebebiyle ölü doğmuştur. Şekli anlamda yasal olan, ancak meşruiyeti ve güvenirliliği doğum esnasında sakatlanan ölü bir kurumla karşı karşıyayız. Ölü doğumu, yasal ve anayasal boyutlarıyla tescil ettirmek konusunda mücadelemizi bundan böyle de sürdüreceğiz'' diye konuştu.
''Komisyonu sonlandırmak iradesi ortaya koymuştur''
Kart, gazetecilerin, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, 13 ilin büyükşehir olmasını öngören kanunu onaylamasına ilişkin sorusunu yanıtladı. Kart, Gül'ün, ''Cumhurun, devletin başı olmadığını, bu sorumluluğu taşımadığını bir kez daha gösterdiğini'' savundu.
Başka bir soru üzerine de Kart, dokunulmazlıkların kaldırılmasından sonra yargılama teminatı olmadığı için tutuklama kararı verilebileceğini, şu anda 8 olan sayının, 18, 28'e çıkabileceği endişesi taşıdığını söyledi. Kart, bu durumda TBMM'nin meşruiyeti tartışmasının gündeme gelebileceğini ifade ederek, ''Toplumsal gerginliği düşününün. Milletvekili, o suçları işlediyse yargılanmalı, milletvekilliği sırasında da mahkum olursa, dönem sonu beklenmeden milletvekilliği düşürülmeli'' dedi.
Kart, AKP'nin başkanlık sistemi önerisi nedeniyle TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmalarının tıkandığına yönelik haberlerin sorulması üzerine CHP, MHP ve BDP'nin parlamenter sistem ağırlıklı bir öneri getirdiğini anımsattı. AKP'nin, başkanlık sistemi dediğini ifade eden Kart, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Sayın Burhan Kuzu'nun 2007'de itiraf ettiği gibi ucube yapıyı, daha ileri boyutlara taşımak isteyen başkancı bir öneri var. Türkiye Cumhuriyeti'nin bütün anayasal kazanımlarını, bir diktatörün siyasi kariyerine araç, alet etmek isteyen ve o diktatörü anayasal olarak hukuki himaye almayı amaçlayan bir taslaktan söz ediyorum. Böyle bir taslak, ciddiyet ve sorumluluktan uzaktır. CHP olarak böyle bir taslağı müzakere edemeyiz. Aslında AKP, böyle bir taslağın kabul edilmeyeceğini bile bile gündeme getirerek, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda o müzakere ortamından duyduğu rahatsızlık nedeniyle Uzlaşma Komisyonu'nu sonlandırmak, sabote etmek, torpilleme iradesini ortaya koymuştur.''