Kamil Sönmez'i kaybettik

Türk halk müziği sanatçısı Kamil Sönmez tedavi gördüğü hastanede vefat etti.

cumhuriyet.com.tr

Beyin kanaması nedeniyle bir süredir Başkent Üniversitesi İstanbul Sağlık, Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde tedavi görmekte olan 65 yaşındaki Kamil Sönmez hayatını kaybetti.

Başkent Üniversitesi İstanbul Sağlık, Uygulama ve Araştırma Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Kürşat Tokel ile Nefroloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Eyüp Külah, beyin kanaması nedeniyle 65 yaşında hayatını kaybeden Kamil Sönmez ile ilgili basın toplantısı düzenledi.
Prof. Dr. Kürşat Tokel, Kamil Sönmez'in 2 Aralık'ta merkezin acil servisinde tedavi altına alındığını hatırlatarak, ''Çekilen tomografide ağır bir beyin kanaması saptanmıştı. Kendisine cerrahi müdahalede de yapılmıştı. Ancak geçen süre içerisinde durumunda bir düzelme kaydedilmedi. 18 Aralık'ta da beyin ölümü gerçekleşti. Kamil Sönmez'i saat 02.35'te kaybettik. Kendisi şeker hastalığına bağlı olarak kronik böbrek hastalığı nedeniyle 2010'dan beri hastanemizde haftada üç gün diyalize giriyordu'' diye konuştu.
Tokel, Kamil Sönmez'in ailesi ve sevenlerine sabır diledi.

Prof. Dr. Tokel, ailesinden aldıkları bilgiye göre, Kamil Sönmez'in cenazesinin yarın Şakirin Camisi'nde öğle vakti kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilmek üzere Ordu'nun Perşembe ilçesinde gönderileceğini bildirdi. Sönmez'in cenaze törenine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da katılacağı bildirildi.

Kamil Sönmez'in kardeşi Remzi Sönmez, ''Şu anda sözün bittiği yerdeyiz. Herkese başsağlığı diliyoruz'' dedi. Remzi Sönmez, bir gazetecinin ''En son ne zaman görüştünüz?'' sorusuna, ''En son dün gece öptüm'' cevabını verdi. 

''Hayattaki tek isteği, memleketi Ordu'ya gömülmekti''

Beyin kanaması nedeniyle vefat eden sanatçı Kamil Sönmez'in kardeşi Remzi Sönmez, ''Hayattaki tek isteği, memleketi Ordu'ya gömülmekti. Hayatta zaten kendisi için bir şey istememişti'' dedi. Kamil Sönmez'in sevenleri, Başkent Üniversitesi İstanbul Sağlık, Uygulama ve Araştırma Merkezi'ne gelerek, ailesi ve yakınlarına taziye ziyaretinde bulunuyor.

Kamil Sönmez'in dayısı İsmail Aksu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kamil Sönmez'in çocukluğundan beri sanata çok meraklı olduğunu ifade ederek, Sönmez'in konservatuvarda opera ve şan bölümünde okuduğunu, tiyatro oyunculuğu yaptığını daha sonra da Türk halk müziğine ilgi duymaya başladığını anlatarak, ''Sevilen bir Türk halk müziği sanatçısı oldu'' ifadesini kullandı.

''En son ne zaman görmüştünüz?'' sorusuna Aksu, ''Sık sık görüşüyorduk, kendisini ziyaret ediyorduk. Böbrek rahatsızlığı onu çok yordu. Ayrıca şeker hastalığı da vardı. Diyaliz sırasında beyin kanaması geçirdi, uyuttular. Ondan sonra da bir daha uyanamadı'' yanıtını verdi.

Kardeşi Remzi Sönmez de ağabeyini anlatırken çayı çok sevdiğini söyledi. Sönmez ''Söylenecek çok bir şey yok. Hayattaki tek isteği memleketi Ordu'ya gömülmekti. Hayatta zaten kendisi için bir şey istememişti. Cenaze yarın ama her hangi bir tören düzenlenmeyecek. Kendisi son derece alçak gönüllü birisiydi'' diye konuştu.
Kamil Sönmez'in yeğeni Gül Aydın, ''Bir şey diyemiyorum. Dayımı kaybettik. Bütün sevenlerin başı sağolsun. Çok üzgünüm. Çok çok iyi bir insanı kaybettik'' dedi.
Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Sönmez'in çok değerli bir sanatçı olduğunu, zaman zaman türküleriyle coşturduğunu, neşelendirdiğini, duydulandırdığını ifade ederek, ''Bugün de çok duygulandırdığı anlardan birini yaşıyoruz''
dedi.

Hastane çalışanlarına gösterdikleri yakın ilgiden dolayı teşekkür eden Sarıgül, ''Son günlerini, dakikalarını Başkent Üniversitesi'ndeki değerli hocalarımızın şefkatiyle geçirdi. Sevgili Kamil Sönmez'e Allah'tan rahmet diliyorum. Her şey takdiri ilahi. Mekanı cennet oldun. Sevgili Kamil Sönmez'i yarın örflerimize, törelerimize göre yakışan ölçüler içerisinde Hakk'ın rahmetine uğurlayacağız. Hepimizin başı sağolsun'' diye konuştu.
Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, Kamil Sönmez'in önce ailesinin sonra ulusun ortak değeri olduğunu belirterek, başsağlığı diledi.

Öztürk, Kamil Sönmez'in cenazesinin yarın Kadıköy Belediyesi'nin cenaze aracıyla memleketine gönderileceğini bildirdi. Bu arada, Kamil Sönmez'in eşi Nilgün Sönmez ve çocuklarının Kadıköy'deki evlerinde olduğu öğrenildi.

Gül: Saygıyla hatırlanacaklar

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, tiyatro sanatçısı Leman Çıdamlı ve Türk halk müziği sanatçısı Kamil Sönmez'in vefatı nedeniyle yayımladığı mesajda, sanat dünyasının sevilen isimlerinden Çıdamlı ve Sönmez'i kaybetmenin derin üzüntüsünü duyduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, mesajında şu ifadelere yer verdi:
''Değerli oyuncu Leman Çıdamlı ile Türk Halk Müziği'nin saygın ismi Kamil Sönmez, sanatçı kişilikleriyle halkımızın takdirini kazanmışlar, gönüllerde müstesna yer edinmişlerdir. Leman Çıdamlı ve Kamil Sönmez, kültür ve sanat hayatımıza yaptıkları çok yönlü katkılarla her zaman sevgiyle ve saygıyla hatırlanacaktır.
Kendilerine Allah'tan rahmet diliyor, ailelerine, sanat dünyamıza ve sevenlerine başsağlığı dileklerimi iletiyorum.''

Cemil Çiçek'ten telefon

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Kamil Sönmez'in eşi Nilgün Sönmez'i telefonla arayarak başsağlığı diledi.

Başbakan Erdoğan

Halk müziğinin muteber ismi Kamil Sönmez'in vefatını derin bir teessürle öğrendiğini belirtti.

Başbakan Erdoğan, ''Özellikle Karadeniz yöremize ait söylediği türkülerle halkımızın gönlünde müstesna bir yer edinmiş olan Kamil Sönmez, kültür ve sanat hayatımıza kazandırdığı eserler vesilesiyle her zaman saygıyla, sevgiyle anılacaktır. Değerli sanatçı Kamil Sönmez'e Allah'tan rahmet niyaz ediyor, ailesine, yakınlarına ve tüm sanat camiamıza başsağlığı diliyorum'' ifadelerini kullandı.
 

Sanatçılar ve siyasiler taziye mesajı yayaınladı

Sönmez'in vefatı nedeniyle Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere birçok siyasi ve sanatçı taziye mesajı yayınladı.

Kılıçdaroğlu, mesajında, Sönmez ile kısa süre önce sanatçı dostlarının ve sevenlerinin katıldığı dayanışma gecesinde bir araya geldiğini belirterek, sanatçının vefatından büyük üzüntü duyduğunu bildirdi. Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:
''Bir süredir Başkent Üniversitesi İstanbul Sağlık, Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde tedavi gören ve Türk Halk Müziği'nin unutulmayacak seslerinden biri olan Kamil Sönmez'in yaşamını yitirmesi, elbette önce ailesi olmak üzere sanat dünyasının, sevenlerinin, kısaca hepimizin büyük kaybıdır. Karadeniz'den dalga dalga Türkiye'ye yayılan ve herkese seslenen sesiyle hep belleklerimizde kalacak Kamil Sönmez'e rahmet, ailesine, yakınlarına ve sanat dünyasına başsağlığı diliyorum.''

 

İçişleri Bakanı Şahin İdris Naim Şahin

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Kamil Sönmez'in yaşamını yitirmesi üzerine yayımladığı mesajda, ''Değerli hemşehrim Kamil Sönmez'in vefatını teessürle öğrenmiş bulunmaktayım'' ifadesini kullandı. Sanatçıya Allah'tan rahmet, ailesi, sevenleri, Türk halk müziği camiasıyla Ordululara sabır ve başsağlığı dileyen Şahin, şunları kaydetti: ''65 yıllık ömrünün 45 yılını halk müziğine veren Ordu ilimizin yetiştirdiği önemli sanatçılardan Kamil Sönmez'i, Karadeniz'e özgü mizacı ve Türk Halk Müziği'ne verdiği önemli katkılarla her zaman minnet ve şükranla anacağız.''
 

Günay: Çocukluk arkadaşıyız

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türk halk müziği sanatçısı Kamil Sönmez'in vefatına ilişkin, ''Kamil'in benim için ayrı bir yeri var. Biz çocukluk arkadaşıyız. İnşallah yarın da cenazesine katılacağım'' dedi.
 

Günay, Ekonomi Muhabirleri Derneği üyeleriyle bir araya geldiği toplantıda, Sönmez'in vefatıyla ilgili soru üzerine, Kamil Sönmez ile çocukluk arkadaşı olduklarını, 15 yaşından beri tanıştıklarını söyledi.

Sönmez ile Ordu'nun Perşembe ilçesinden tanıştıklarını ve akrabalık bağlarının da olduğunu ifade eden Günay, ''Kamil'in benim için ayrı bir yeri var. Biz çocukluk arkadaşıyız. İnşallah yarın da cenazesine katılacağım. Kendisiyle çok eski hukukumuz var. Kamil çok esprili, samimi bir adamdı. Bir sanatçı vefat edince arkasından iyi şeyler söylüyorsunuz, rutin bir konuşma yapıyorsunuz, onun ötesinde Kamil çok eski bir arkadaşımdı benim. Allah nur içinde yatırsın'' dedi.

Kamil Sönmez'in durumuyla ilgili son birkaç haftadır ailesiyle iletişimde olduğunu kaydeden Günay, geride kalanlara uzun ömür diledi.

DSP Genel Başkanı Türker

DSP Genel Başkanı Masum Türker, Türk Halk Müziği sanatçısı Kamil Sönmez'in vefatı nedeniyle başsağlığı mesajı yayımladı. Türker, mesajında, usta sanatçı Sönmez'in vefatından duyduğu üzüntüyü belirterek, şunları kaydetti:
''Sönmez'e rahmet, yakınlarına, sevenlerine ve tüm milletimize sabır ve başsağlığı diliyorum. Sönmez, Karadeniz müziğine adadığı sanatçı yönünü sinema ve tiyatroda da göstermiş, açtığı yol ile genç nesillere örnek olmuş bir kişidir. Karadeniz türküleri denince akla gelen ilk sanatçılardan biri olan Sönmez, Devlet Sanatçısı unvanı almış olmasının yanı sıra ulusumuzun gönlünde de yüksek bir yer edinmiştir.
Ulusumuz Sönmez'i unutmayacak, onu daima kalbinde taşıyacaktır.''

Faruk Tınaz

Türk halk müziği sanatçısı Kamil Sönmez'in, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmesi başta sanatçı dostları olmak üzere hayranlarını derinden üzdü.
Türk sanat müziği sanatçısı Faruk Tınaz, Kamil Sönmez ile uzun yıllara dayanan tanışıklıkları olduğunu belirterek, ''Benim için müthiş bir dosttu, güzel bir arkadaştı. Onunla aynı evi 4 yıl paylaştım ama 30 yıllık bir dostluğumuz vardı. Allah gani gani rahmet eylesin'' dedi.

Kamil Sönmez kimdir?

Karadeniz'in usta sesi Kamil Sönmez, Ordu'nun Perşembe ilçesinde, 1947 yılında doğdu. Sanatçı, ilk ve orta öğretimini Giresun'da tamamladı. Ankara Devlet Konservatuvarı Opera ve Şan Bölümü'nü kazanan sanatçı, askerlik sonrasında Avni Dilligil Tiyatrosu'nda profesyonel tiyatro oyuncusu oldu. Sanatçı, Ankara Sahnesi ve Ankara Kardeş Oyuncular Tiyatrosu'nda da çeşitli rollerde oynadı.
Sanatçı ilk plağını Zülfü Livaneli'nin yapımcılığında yaptı. Kamil Sönmez, 45'lik plağın bir yüzünde Ordu türküsü olan ''Hekimoğlu''nu, diğer yüzünde Zülfü Livaneli'nin Çukurova'dan derlediği sözlerle bestelediği ''İnce Memed'' isimli türküyü söyledi.
Kamil Sönmez, ilk 45'liğinin ardından, ''Yaylanın soğuk suyu'', ''Çift Jandarma'', ''Maçka'da buluşalım'' gibi bugün çok bilinen Karadeniz türkülerini, ''Merhaba'' isimli Long Play'e okudu.
Sanatçı, 1980'li yıllarda da Süreyya Davulcuoğlu ile Karadeniz türküleri denince ilk akla gelen iki isimden biri oldu. Türkülerinin yanı sıra nüktedan kişiliği ile de Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesinde sevildi.
Oyunculuğu sinema perdesine de taşıyan Kamil Sönmez, 1979 yılından itibaren ''Düşman'', ''Eşek Şakası'', ''Deli Kan'' gibi birçok filmde rol aldı. Son olarak 2009 yılında, Mahsun Kırmızıgül'ün yönettiği ''Güneşi Gördüm'' filminde oynadı.
Kamil Sönmez'e 1998 yılında ''Devlet Sanatçısı'' unvanı verildi. Gençliğinde Osman Yağmurdereli ve Faruk Tınaz ile aynı evi paylaşan Kamil Sönmez, sanat camiasında da en sevilen isimlerden biri oldu. Sönmez'in sanat yaşamının 45. yılı anısına, sanatçı arkadaşları kendisine destek vermek üzere bir gece düzenledi.

HABERİN VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ