Kameraların görmediği noktada şiddet var
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun raporuna göre Maltepe Çocuk ve Gençlik Cezaevi’nde 15 yaşındaki Onur Önal’ın ölümüne, infaz koruma memurlarının dikkatsizliği ve idarenin ihmali neden oldu.
Hilal Köse / CumhuriyetTutuklu çocuk Onur Önal, namaz kılarken bayıldığı söylenerek kurumdaki hastaneye götürülmüştü. Bir gün sonra, hastanede beyin kanaması nedeniyle ameliyat edilen çocuk, yoğun bakımdayken 27 Eylül 2014’te yaşamını yitirmişti. Cumhuriyet’in gündeme getirdiği haberle, Önal’ın koğuşta, kendisinden yaşça büyük diğer tutuklular tarafından birçok kez darp edildiği ortaya çıkmıştı.
Böyle vahşet görülmedi
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun raporuna göre Maltepe Çocuk ve Gençlik Cezaevi’nde tutuklu 15 yaşındaki Onur Önal’ın ölümüne, infaz koruma memurlarının dikkatsizliği ve idarenin ihmali neden oldu. Raporda, Önal’ın ölümüyle sonuçlanan şiddete, kurum görevlilerinin dahil olmadıkları ancak şiddet içeren oyunlara müdahale etmeyerek görevlerini ihmal ettikleri belirtildi. Komisyon; cezaevinde, kapasitenin üstünde çocuk tutuklunun olduğunu, şiddet olaylarının kameraların görmediği kör noktalarda yaşandığını da tespit etti.
Kör noktaları biliyorlar
Rapora göre 324 kapasiteli kurumda şu anda 327 çocuk bulunuyor. Odaların bulunduğu üst katlardaki boşluklara da yatak konulmuş. Kurumda 2 adet duvarları halıfleks kaplamalı “tecrit” odası yer alıyor. 324 tek kişilik odanın 102’sinin kilidi bozuk. Raporda eksiklikler şöyle sıralandı: “Çocukların tek kaldıkları odaların kapılarının kilitlerinin bozuk olması ciddi bir güvenlik zafiyeti. Merdivenlerde, merdiven altlarında ve üst kattaki kameranın altındaki bölgede kör noktalar var. Çocuklar buraları biliyor. Kameraların görüntü kalitesi düşük, ses kaydetme özellikleri yok. Arşiv kaydı 6 ay ile sınırlı. İnfaz ve koruma görevlileri 4 vardiya halinde çalışıyor. Otuz altı koğuş için ortalama 27 görevli var. Ünitelerin 24 saat gözlemlenmesi gerektiği düşünüldüğünde 1 infaz ve koruma memurunun aynı anda birden fazla üniteyi gözetlemek durumunda kaldığı görülmektedir.” Raporda, Önal’ın ölümüyle ilgili şu tespit yer aldı: “Görevlilerin dikkatsizliği, teknik eksiklikler ve personel yetersizliği Önal’ın ölümüyle sonuçlanan olayda etkili olmuştur. Önal, arkadaşları tarafından belli aralıklarla darp edilmiştir. 30 Ağustos gününe ait, havalandırma görüntülerinde Önal’ın, iki çocukla yürüdüğü, çocukların kimi zaman Önal’a vurdukları görülmektedir. “Simit” adlı oyuna ilişkin görüntülerde, oyunda daha çok Önal’ın tekme ve yumruklara maruz kaldığı, hatta bir ara darbeler nedeniyle kafasını strafor kaplamalı duvara çarptığı ve bir süre kafasını tutarak oyun dışında kaldığı görülmektedir. Bu oyunun toplam 30 ila 45 dakika süresince devam ettiği anlaşılmıştır. Görüntülerde ayrıca çocukların ikinci katın penceresinden sarkıttıkları bir ipe bağladıkları içi su dolu pet şişeyi sallayarak birbirlerine vurdukları görülmektedir.”
Olay günü ne oldu?
Olay günü yani 31 Ağustos’taki görüntüler ise rapora şu şekilde aktarıldı: “Koğuşun üst katının ortak alanındaki boşlukta, halı ve seccade serilen yerde Önal’ın bir süre kitap okuduğu, 4 çift ayakkabı bulunmasına rağmen görüntüde sadece Önal’ın yer aldığı görülmüştür. Diğer kişilerin ise kör noktada bulundukları değerlendirilmiştir. Önal’ın bir ara söz konusu bölüme geçip geri döndüğü, sonra tekrar namaz kılmaya ve akabinde kitap okumaya devam ettiği, ikinci kez kör noktaya geçtiği sırada ise iki çocuğun namaz kılmakta olduğu görülmektedir. Görüntünün devamında ise namaz kılan iki kişi namazlarını bozarak kör noktaya geçmekte ve baygın haldeki Önal’ı aşağı indirmek üzere merdivenlere yönelmekte ve bu sırada infaz ve koruma memuru üst kata çıkarak olaya müdahalede bulunmaktadır.”