'Kalp hastaları, gebelikte de kontrollerini aksatmamalı'
Memorial Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Özlem Batukan Esen, kalp hastalarının hamilelik döneminde doktora danışmadan ilaçlarını bırakmaması gerektiğini bildirdi.
AAGebelikte gelişen en önemli riskin yüksek tansiyon olduğunu ifade eden Esen, açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Gebelik öncesinde yüksek tansiyonu olanların yanı sıra, hiç yüksek tansiyonu olmayıp hamileliğin 20. haftasında bu sorunla karşılaşanlar da olmaktadır. Buna ek olarak böbrekten protein kaybı varsa bebek ve anne için risk başlar. Dolayısıyla gebelikte yüksek tansiyon takibi çok önemlidir. Gebelik yüksek tansiyonunun bir kısmı bu dönem sonrasında kalıcı olarak devam eder, bir kısmı da doğumdan sonraki 4. ya da 6. haftada sona erer. Bir anne adayının ayaklarında, ellerinde şişlik, baş ağrısı, görmede bulanıklık ve hafızada değişiklik gibi sorunları varsa gebelik tansiyonundan şüphelenmelidir."
'Ritim bozukluğu ihmal edilmemeli'
Ritim bozukluğunun gebelikte görülen en önemli kalp hastalıkları arasında olduğuna işaret eden Esen, hormonal değişikliklerle sağlık sorunlarının ortaya çıktığını ifade etti.
Doç. Dr. Özlem Batukan Esen, şu değerlendirmede bulundu: "Gebelik sırasında damar sertliği de hızlanmaktadır. Doğum ya da gebelik sırasında hayati kabul edilen ana atar damar yırtılmaları söz konusu olabilmektedir. Ailevi kolesterol yüksekliği ve damar sertliği olanlar, sigara içenler, 40 yaş sonrası gebe kalanlar, tüp bebek gebeliği ve kilolu olan anne adayları kalp doktoruna gitmelidir. Gebelikte hormonal düzendeki değişiklikle beraber kolesterol yükselir, kanın akışkanlığı yavaşlar ve damarlarda var olan problemler daha aşikar hale gelir. Hamilelik döneminde doktora danışmadan kalp ilaçları bırakılmamalıdır. Gebelikte anne adayları ilaçlara karşı ön yargılı olabilmektedir. Ancak yüksek risk grubundaki anne adaylarının hamile kalmadan önce doktoruyla görüşmesi ve bazı ilaçları bırakması gerekebilir."