"Kalkınma için yabancı sermaye önemli"

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, KKTC'de ekonomik reformları gerçekleştirmenin tam zamanı olduğunu ve Türkiye'nin bu konudaki tecrübelerine dikkat çekerek, ülkelerin kalkınmasında yabancı sermayenin önemli olduğunu savundu.

cumhuriyet.com.tr

TOBB'dan yapılan yazılı açıklamada, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıkoğlu'nun 24-25 Temmuz tarihlerinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni ziyareti ettiği ve KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Başbakan İrsen Küçük, Maliye Bakanı Ersin Tatar ve Kıbrıs'taki Oda Başkanları ile ayrı ayrı görüştüğü bildirildi. Açıklamada, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'nun, Ekonomik ve Sosyal Konsey, Yatırım Ortamını İyileştirme Konseyi ve Yabancı Sermaye Danışma Konseyi benzeri yapıların oluşturulması, böylece ekonomik reformlar için ortak akla ulaşılması önerisinde bulunduğu belirtildi. Açıklamada, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'nun temasları sırasında yaptığı konuşmalara ilişkin şunlar kaydedildi:
"KKTC'de yeni bir hükümet var, yeni bir Cumhurbaşkanı var. Ekonomik reformları yapmak için tam zamanı. Reformlara başlamak lazım. Bizim 2001'deki durumumuz şimdi sizin durumunuza benziyor. Biz zor olan ekonomik reformları gerçekleştirdik."


"TOBB Başkanı'ndan KKTC'ye yabancı sermaye çağrısı"

Hisarcıkoğlu bir Ekonomik ve Sosyal Konsey veya toplumun tüm kesimlerini bir araya getirecek bir yapılanmaya gidilmesini önererek, "Zor olan reformları tartışın. Ortak aklı oluşturun ve reformları uygulamaya geçirin" dedi.

Ülkelerin kalkınmasında yabancı sermayenin çok önemli olduğunu savunan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, KKTC için de durumun böyle olduğunu ileri sürdü. TOBB Başkanı KKTC'ye önerilerini şöyle sıraladı:
"Yabancı sermayenin sorunlarını ortaya koyacak, en üst düzey bir yapılanmaya gidin. Biz, Türkiye'de Yabancı Sermaye Danışma Konseyi'ni kurduk. Siz de benzer bir yapılanmaya gidin. Burada Türk, İsrail, İngiliz yatırımcılar var. Onları bir araya getirin. Yatırım ortamının iyileştirilmesi için biz YOİKK kurduk. Burada da kurulabilir. Biz rakiplerimizle aynı koşullarda iş yapalım istedik. Bizde başarılı oldu."


"Türkiye'deki KKTC algısı değişmeli"

Türkiye'de KKTC algısının değiştirilmesi gerektiğini vurgulayan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Bunu siz yapabilirsiniz. Mesela 2009 yılında Türkiye'den ithalatınızın 770 milyon dolar olduğunu vurgulayın. Türkiye'deki algıyı değiştirmek sizin çabanızı gerektirir. Biz de size yardım ederiz" diye konuştu.

Açıklamaya göre, görüşmelerde KKTC'li yetkililer Türkiye'de KKTC için "Yapılan yardımları çarçur eden, asgari ücretin bin 300 TL civarında olduğu bir ülke" gibi haksız bir algı bulunduğunu vurguladı. Açıklamada KKTC'li yetkililerin ifadeleri şöyle yer buldu:
"Bizi, Anadolu'daki bir şehirle değil, Güneyimizde bizden 10 kat daha zengin olan Rum Kesimi ile karşılaştırmanız lazım. Türkiye'den Ada'ya yapılan yardımın şekli değişmelidir. Artık, yardım kamu görevlilerinin maaşlarının ödenmesine değil, alt yapıya ve ekonominin gelişmesine yönelmeli. Altyapı yatırımlarında ihaleler Türkiye'de yapılıyor. KKTC'de özel sektörün gelişmesine bir katkı sağlanmıyor. Burada uygulama değişmelidir. KKTC firmaları belli alanda bir kapasiteye ulaşmıştır. Buradan küçük de olsa bir ortaklıkla işler yapılsa, özel sektör gelişimine daha fazla katkı sağlarız."