Kalkavan 4 yıl 7 ay sonra hapiste

Moda tasarımcısı Sinem Yalçın'a çarparak ölümüne neden olduğu için 5 yıl 5 ay hapis cezası aldıktan sonra yurt dışına kaçan Faruk Kalkavan, 9 Ağustos'ta Interpol tarafından getirilerek Ümraniye Cezaevi'ne konuldu.

cumhuriyet.com.tr

Moda tasarımcısı Sinem Yalçın’a emniyet şeridinde çarparak ölümüne neden olan, Yargıtay’ın 5 yıl 5 aylık hapis cezasını onamasının ardından kaçan ve kırmızı bültenle aranmaya başlayan Faruk Kalkavan, Interpol Daire Başkanlığı yetkilileri tarafından 9 Ağustos’ta Belarus’tan Türkiye’ye getirilerek Ümraniye Cezaevi’ne konuldu.

Milliyet'ten Gökhan Karakaş'ın haberine göre, Sinem Yalçın’ın babası Sinan Yalçın, “Adaletten kaçamayacağını biliyordum. Onun demir parmaklıklar arasında olduğunu bilmek güzel” dedi.    

Viyana ve Marmara Üniversitesi’nin Güzel Sanatlar Fakültesi’nden mezun olan moda tasarımcısı Sinem Yalçın, 14 Ocak 2008’de emniyet şeridinde otomobilini kontrol ederken Faruk Kalkavan’ın kullandığı cipin çarpması sonucu 25 yaşında hayatını kaybetmişti. Ünlü Kalkavan ailesine mensup olan Koç Üniversitesi öğrencisi Faruk Kalkavan (26), olaydan sonra kaçmıştı. Kazayı başkasının üstlenmesine rağmen cipi Kalkavan’ın kullandığı tespit edilmişti. Tutuklanarak cezaevine konulan Kalkavan, 3 ay 20 gün sonra öğrenci olması ve adresinin belli olması gerekçesiyle 24 Nisan 2008’de tahliye edilmiş ve yargılanması tutuksuz olarak devam etmişti.

Üsküdar 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nce 5 yıl 5 ay hapis cezasına çarptırılan Kalkavan’ın cezası 28 Mart 2011’de Yargıtay tarafından onaylanmıştı. Ancak kalan cezasını çekmesi için aranan Kalkavan’ın önce Amerika’ya kaçtığı, daha sonra da Belarus’ta olduğu öne sürülmüştü. Hakkında 16 Ağustos 2010’da kırmızı bülten çıkarılan Kalkavan’ın Belarus’un Minsk şehrine yerleştiği, üniversitede dil eğitimi almaya başladığı, ailesinin kurduğu bir madencilik şirketinin başına geçtiği iddia edilmişti.

Adalet Bakanlığı’nın devreye girmesi ve Belarus hükümetiyle iletişime geçmesiyle Kalkavan, 8 Kasım 2011’de Belarus polisince gözaltına alınmıştı. Ancak iki ülke arasında karşılıklı olarak suçluları iade anlaşması olmadığı için Kalkavan’ın Türkiye‘ye nasıl iade edileceği bir türlü netlik kazananamıştı.

Türk ve Belaruslu yetkililer arasında o tarihten bu yana süren görüşmeler, sonunda netice verdi. Emniyet Genel Müdürlüğü Interpol Daire Başkanlığı yetkilileri, 9 Ağustos’ta Faruk Kalkavan’ı Türkiye’ye getirdi. Kalkavan, kalan cezasını çekmek üzere Ümraniye Cezaevi’nde A3 koğuşuna konuldu. 5 yıl 5 ay hapis cezası bulunan Kalkavan’ın, kaçtığı için bu cezanın tümünü yatacağı öğrenildi.

Baba Yalçın dün öğrendi

Sinem Yalçın’ın babası Sinan Yalçın ise Kalkavan’ın Türkiye’ye getirildiğini dün öğrendiklerini belirterek, şunları söyledi:

“Belarus Büyükelçiliği’ne, Belarus Devlet Başkanlığı’na ve Birleşmiş Milletler’e dilekçe vermiştim. Böylece iltica etmesini engellemiştik. Eninde sonunda Türkiye’ye getirileceğini biliyordum. Fakat elleri kelepçeliyken onu görüp gözlerinin içine bakarak sadece şunu söylemek isterdim:

‘Kızımızı elimizden aldın, bizim de hayatımızı söndürdün. Ama seni demir parmaklıkların arkasında görmek acımızı biraz olsun hafifletir.’ Fakat bize haber verilmeden getirilmiş. Bugün (dün) emniyetten daha önce görüştüğüm yetkililerden biri beni aradı, haber verdi. Adaletten kaçamayacağını biliyordum, onun parmaklar arasında olduğunu bilmek güzel.”