Kalbiniz için ille de yeşil...

6 bin kişinin katıldığı araştırmanın sonucuna göre hamburger ve patates kızartması yerine salata tercih ederek kalp krizi riskini üçte bir oranda düşürebilirsiniz.

cumhuriyet.com.tr

Dünyanın 262 merkezindeki kalp sağlığı merkezlerinde, 1999-2003’te kontrol yaptıran 16 bin kişinin katılımıyla yapılan bir araştırma, Batılı ülkelerde tercih edilen kızarmış gıda, et ve tuz ağırlıklı beslenmenin kalp krizi riskini yüzde 35 arttırdığını ortaya koydu.

ABD Kalp Derneğinin dergisinde sonuçları açıklanan Interheartaraştırması kapsamında katılımcılara 19 gıda grubuna ilişkin anket soruları yöneltildi. Yanıtlar ve katılımcıların kalp sağlığı verilerinin karşılaştırıldığı çalışma, ölçülü beslenmedenilen, lifli yeşil sebzeler, diğer çiğ veya pişmiş sebze ve meyveleri ağırlıklı olarak tüketenlerde ise kalp krizi riskinin sebze-meyveyi az yiyenlere oranla yüzde 30 düşük olduğunu belirledi.

 

Batı diyeti yaygınlaşıyo

Geçmişteki araştırmalardan farklı olarak gelişmiş ülkelere odaklanarak değil tüm kıtalardaki 52 ülkenin katılımıyla yapılan araştırmada incelenen üçüncü beslenme tipi ise Asya toplumlarının soya ve tofu ağırlıklı oryantal beslenmesi oldu. Bu beslenme tipinin kalp krizi riskine ilişkin kayda değer ölçütte olumlu veya olumsuz bir etkisi olmadığı belirlendi. Araştırma ekibinin başındaki Kanada Üniversitesinden Prof. Salim Yusuf, 25-30 yıl önce Batıda kalp hastalıklarına daha sık rastlandığı için araştırmalar Batılı ülkelere yönelikti. Bugün ise kalp hastalarının yüzde 80i, düşük ve orta gelirlilerin çoğunlukta olduğu gelişmekte olan ülkelerde yaşıyor çünkü Batı diyetiyle beslenen insan sayısı arttı diyerek sonuçları değerlendirdi.