Kalaşnikoflarla uğurladılar

AK-47 saldırı tüfeğinin tasarımcısı Mihail Kalaşnikof'un naaşı, Rusya'nın başkenti Moskova'da toprağa verildi.

AA

AK-47 saldırı tüfeğinin tasarımcısı Mihail Kalaşnikof'un cenaze töreni, Moskova eyaletine bağlı Mıtişi şehrindeki Askeri Anıt Mezarlığı'nda düzenlendi. Törene Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Kalaşnikof'un yakınlarının yanı sıra çok sayıda asker katıldı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ise daha önce vedalaşma törenine katıldığı ifade edildi.

Tören alanına tankın arkasına bağlanmış top arabasıyla getirilen Kalaşnikof, son yolculuğuna, kendi ismini de taşıyan AK-47 silahlarıyla yapılan saygı atışıyla uğurlandı.

Rus tasarımcı Kalaşnikof, 23 Aralık günü Rusya'ya bağlı Udmurtiya Cumhuriyeti'ndeki bir hastanede hayatını kaybetmişti. Kalaşnikof için daha önce hayatının büyük bir bölümünü geçirdiği Udmurtiya'nın başkenti İjevsk'te vedalaşma töreni düzenlenmişti.

Kalaşnikof'un tasarladığı AK-47 tüfeği, dünyanın en popüler silahlarından biri kabul ediliyor. Dünya genelinde 100 milyon Kalaşnikof tüfek bulunduğu sanılıyor. Tüfek, "Avtomat Kalaşnikova (Kalaşnikof'un Otomatiği)" ifadesinden ve silahın üretilmeye başladığı 1947 yılından türetilen AK-47 kısaltması ile de biliniyor. Kalaşnikof, ismini taşıyan tüfeklerin ilk üretildiği fabrikada 80'li yaşlarına kadar baştasarımcı olarak çalışmıştı.