Kahraman'ın saygısızlığı unutulmadı
Doğu Roma İmparatorluğu/ Bizans Tarihi ve Sanat Tarihi üzerine Türkiye de yetişmiş bilim insanlarının ilki olan Prof. Dr. Semavi Eyice 96 yaşında yaşımını yitirdi. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibi sanat ve kültür tarihçisi Eyice'nin ölümünün ardından akıllara “Taksim’e cami” projesine karşı çıktığı için görevden alınması geldi.
cumhuriyet.com.trDönemin Kültür Bakanı İsmail Kahraman tarafından görevinden alınan ve ' Alnı secdeye koymamış" dediği Semavi Eyice'nin Fatih Camii haziresine defnedileceği duyuruldu.
TAKSİM'DE CAMİYE ONAY VERMEDİ
Prof. Dr. Semavi Eyice, tedavi gördüğü Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde organ yetmezliği dolayısıyla yaşamını yitirdi. İstanbul aşığı olarak da tanınan Eyice, Anıtlar Kurulu’nda görev yapması dolayısıyla birçok tarihî yapının yok olmaktan kurtarmıştı. 1997 yılında Taksim'de camiye onay vermemesinin ardından da dönemin Kültür Bakanı İsmail Kahraman tarafından görevinden alınmıştı. İsmail Kahraman halen TBMM Başkanlığı görevini yürütmekte.
BÜYÜK SAYGISIZLIĞA UĞRADI
Dönemin Kültür Bakanı İsmail Kahraman, Taksim'e cami yapılmasına izin vermeyen Eyice için, " 73 yaşındaki bir profesör de 'Ben sanat tarihine ihanet etmem. Cami, Taksim'in dokusuna uygun değil. Alnı seçdeye koymamış ki... O zaman ben attım imzayı kendisini kapının dışına koydum" demişti.
EYİCE'NİN CEVABI
Eyice görevinden alınmasının ardından, "Beni görevden alarak kapının dışına koyabilirsiniz ama, benim adım yine Prof. Dr. Semavi Eyice olacaktır. Fakat siz görevden ayrıldığınızda adınız 'bir eski bakan' olarak anılacaktır" demişti. Taksim’ cami projesinde ısrarcı olan İsmail Kahraman bu konuda kendisine muhalefet eden bürokratlar nedeniyle projesini hızlandıramamıştı. 29 Ocak 1997 tarihli Milliyet gazetesinin “Camiden önce bürokrat kıyımı” başlıklı haberinde Kahraman’ın İstanbul 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Başkanı Semavi Eyice’yi görevden alarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı olan Kadir Topbaş’ı bu göreve getirdiğini duyurmuştu.
FATİH HAZİRESİNE DEFNEDİLECEK
Yıllar önce İsmail Kahraman'ın, 'Rahmana gitmemiş" dediği ve hakarete uğrayan Eyice'nin, İstanbul’un en meşhur ve en büyük hazîrelerinden biri olup Fatih Camii’nin haziresine defnedilmesine karar verildi. Fatih Camii hazîresi İstanbul’un en meşhur ve en büyük hazîrelerinden biridir. Caminin kıble duvarı önünde Fatih Sultan Mehmed Han’ın türbesi hemen yanında Sadrâzam Abdurrahmân Nûreddîn Paşa’nın kabri bulunmaktadır.
TAZİYE MESAJLARININ BAZILARI ŞÖYLE:
Recep Tayyip Erdoğan: Sanat tarihi alanının en önemli isimlerinden olan, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibi Prof. Dr. Semavi Eyice Hocamızın vefatını büyük bir teessürle öğrendim. Kıymetli Hocamıza Allah’tan rahmet; yakınlarına, sevenlerine ve akademi dünyasına başsağlığı diliyorum.
İbrahim Kalin: İlim ve kültür dünyamızın çınarlarından Prof. Dr. Semavi Eyice, Hakkın rahmetine kavuştu. Kendisine Allah’tan rahmet, yakınlarına sabırlar diliyorum. Başımız sağolsun. Geride bıraktığı eserler tarih, şehir ve medeniyet tasavvurumuzu beslemeye devam edecek.
Temel Karamollaoğlu: İlim camiasının kıymetli ismi sanat ve kültür tarihçisi Prof. Dr. Semavi Eyice'ye Allah'tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum.