Kadınlar şiddetle mücadele ediyor

Şiddet mağduru kadınlara hakları el kitabıyla anlatılacak. "Aile içi şiddetle mücadele el kitabı" ile kadınlar, yasal haklarının yanı sıra, şiddete maruz kaldıklarında başvurabilecekleri kurumları da öğrenebilecekler. Kitapçıkta, 'Alo 183' aile, kadın, çocuk ve özürlü hizmet hattı da tanıtılıyor.

cumhuriyet.com.tr

Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü (KSGM), 'Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetle Mücadele Projesi' kapsamında şiddete karşı farkındalığı ve bilinç düzeyini arttırmak için el kitabı hazırladı. Hazırlanan 'Aile İçi Şiddetle Mücadele El Kitabı' ile kadınlar, şiddete maruz kaldıklarında başvurabilecekleri kurumları ve yasal haklarını öğrenebilecek.

Devlet Bakanı Nimet Çubukçu'nun talimatıyla hazırlanan kitapçıkta, şiddet ve şiddet türleri sıralanıyor. Kadınların risk altındayken ya da şiddete maruz kaldıklarında başvurabilecekleri sağlık kuruluşları, adli ve kolluk kuvvetler, belediyelerin ve baroların kadın danışma merkezleriyle sivil toplum kuruluşlarının hizmetleri hakkında bilgi verilen kitapçıkta, 'Alo 183' aile, kadın, çocuk ve özürlü hizmet hattı tanıtılıyor.

Kadın sığınma evlerinin özellikleri ve burada yapılanlar hakkında bilgilere yer verilen kitapçıkta, şikayet ve koruma kararına ilişkin dilekçe örnekleri de bulunuyor.
Kitapçıkta, 4320 sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanun ile Medeni Kanun ve Türk Ceza Kanunu'nun aile içi şiddetle ilgili hükümleri herkesin anlayabileceği şekilde sade bir dille anlatılıyor.

AB'nin mali desteğiyle 25 bin adet basılan kitapçık, Adalet, Sağlık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıkları, Diyanet İşleri Başkanlığı, SHÇEK, valilikler, belediyeler, emniyet ve sağlık müdürlükleri, insan hakları kurulları, barolar, üniversiteler, üniversitelerin kadın araştırmaları merkezleri, proje kapsamındaki katılımcılar, kadınla ilgili çalışmalar yürüten sivil toplum örgütleri ile medya kuruluşlarına gönderilecek.

Ayrıca, kitapçıktaki bilgilerden oluşan 1500 adet CD'de hazırlandı.