Kadınlar iş bırakıp halay çekti

Edirne'nin Süloğlu ilçesine bağlı Keramettin Köyü'nde yaklaşık 350 yıldan bu yana sürdürülen gelenek uyarınca kadınlar bir günlüğüne ev işlerinden uzaklaşarak hep birlikte halay çekti, piknik yaptı.

cumhuriyet.com.tr

Köyün ilk kurulduğu yıllardan bu yana kutlanan bahar (nevruz) şenliği için günler öncesinden diktirdikleri şalvarlar, ördükleri yelekler ve oyaladıkları çemberleri takan kadınlar, nisan ayının en sıcak gününde köy merasında bir araya geldi.

Köy erkekleri tarafından kadınlar için özel olarak düzenlenen etkinlikte, davul, zurna ve orkestra eşliğinde halaylar çeken kadınlar, bir günlüğüne rutin işlerini bırakarak doyasıya eğlendi.

Etkinlikte, yeni evlenen kızların üzerlerine su atılarak su gibi temiz ve mutlu bir evlilik sürdürmeleri dilendi. Köyün yaşlı kadınları ise eski türküleri seslendirerek, gençlere gelenekleri anlattı. Çocuklar, güzel havayı uçurtma uçurarak ve ip atlayarak değerlendirdi.

Gün boyu süren etkinlikte oyunların ardından köylü kadınlar bir araya toplanarak hep birlikte piknik yaptı. Güne özel hazırlanan kırmızı soğan kabuğuyla kaynatılmış yumurtalar ise şenlikte herkesin sofrasında yer aldı.
 

350 yıldır süren gelenek

90 yaşındaki Bedriye Çelik, şenliğin çocukluğundan beri düzenlendiğini belirterek, bu geleneğin kendilerine büyük annelerinden kaldığını söyledi.Bu tür geleneklerin yaşatılmasından büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Çelik, köy adetini şöyle anlattı:
''Bizim gençliğimizde böyle orkestra falan yoktu. Yine köy merasında toplanıp kendi aramızda şarkı söyler, eğlenirdik. Aretlerimizle (yakın kız arkadaş) aynı desenden örülmüş çetik, yelek ve oyalı çemberlerimizi takar, bir günlüğüne evdeki işlerimizi unuturduk. O zamandan beri renk vermesi için kırmızı soğan kabuğuyla kaynatılan yumurtalar, şimdi de aynı şekilde kaynatılıp paylaşılıyor. Köyümüzün önceki ismi 'İkramedenler'dir. Adında da olduğu gibi her zaman paylaşmayı severiz. Bu etkinliğin de yüzyıllardır sürdürülmesi bunun en güzel örneği.''
Köy Muhtarı Erdoğan Uzun, geleneksel olarak her yıl kutlanan bu etkinliğin bir süredir kadınlara hediye olarak köy muhtarlığınca organize edildiğini söyledi.

Günümüzde kadınların yükünün her geçen gün arttığını, bu nedenle bir gün de olsa onlar için bir etkinlik düzenleyerek eğlenmelerini sağladıklarını anlatan Uzun, şunları kaydetti:
''Bu özel günler köylülerimiz arasında birlik ve beraberliğin devamını sağlıyor. 100 haneli köyümüzde evleri uzak kadınlar bu etkinlikte birbirlerini görüp, dertleşiyorlar. Şenlikte gün boyunca hep birlikte eğlenen kadınlarımız, akşam üzeri de evlerinde hazırladıkları yemekleri paylaşıyorlar. Bizler de bütçemizin el verdiği ölçüde onların hoş bir gün geçirmesi için bu eğlenceyi kadınlarımıza hediye ediyoruz.''