''Kadınlar Edebiyatla Buluşuyor"

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nce, kadının sosyal yaşamdaki üretkenliğinin artması ve edebiyatla ifade alanının genişletilmesi amacıyla hazırlanan ''Kadınlar Edebiyatla Buluşuyor, Antalya Öyküsünü Yazıyor, Antalya Edebiyatla Buluşuyor'' projesi, hayata geçirildi.

cumhuriyet.com.tr

Proje kapsamında, Türkiye'nin önemli kadın edebiyatçıları, atölye çalışmasına katılan kadınlarla birikimlerini paylaştı. Antalya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi tarafından ''Yazantalya'' sloganı ile başlatılan ''Kadınlar Edebiyatla Buluşuyor, Antalya Öyküsünü Yazıyor'' projesi, Yenimahalle Semtevi'nde başlatıldı.

Türkiye'nin tanınmış kadın yazar ve şairlerinin katıldığı atölye çalışmasında, birçok kesimdeki kadına edebiyatla kendilerini ifade etme yolları anlatıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın'ın eşi Günseli Akaydın, atölye çalışması öncesinde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, projeye katılmak için başvuruda bulunan 100'ü aşkın kadının, üç gün sürecek atölye çalışmaları sonrasında eserlerini ortaya koyacağını bildirdi.

Akaydın, edebiyatla halkı buluşturma yönündeki projenin ilk ayağının kadınlarla başlatıldığını, projeyi bundan sonra da Antalya'da geniş kitlelere yaymayı amaçladıklarını söyledi.
Proje koordinatörlerinden Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Merih Taşkaya da yazar şair Sennur Sezer ve Betül Tarıman'ın girişimleriyle 2006 yılında ilk kez Kastamonu'da hayata geçirilen ''Kadınlar Edebiyatla Buluşuyor'' projesi ile Antalya'daki kadınların da kendilerini, sorunlarını, umutlarını, korkularını yazı yolu ile ifade etme imkanı bulacaklarını dile getirdi.

Projeye 150 kişinin başvurduğunu ve 100 kişinin atölye çalışmasına katıldığını dile getiren Taşkaya, ''Psikologlar ve sosyologlar da yazmanın insana iyi geldiğini söylüyor. Kastamonu'da ilki yapılan bu etkinliği Antalya'da da yapmaya karar verdik. Yazarlarımız deneyimlerini aktararak kadınları yazmaya teşvik edecekler. Katılımcıların biraz cesarete ihtiyaçları var. Bu cesareti onlara kazandırabilirsek, daha sonra yazmaya da başlayabilirler'' dedi.

Atölye çalışmasındaki hedef kitlenin öncelikle sosyal hayata katılamayan kadınlar olmasına dikkat ettiklerini, bunun yanı sıra edebiyatla ilgilenen tüm kadınların da etkinliğe katılabileceklerini ifade eden Taşkaya, ''Her semtten, her eğitim düzeyinden ve her yaştan kadının katılmasına özen gösterdik. Projeye kadınların ilgisi ve katılımı beklediğimizden fazla oldu'' diye konuştu.

Atölye çalışmasına, toplum merkezlerindeki kursları tamamlayarak yeni okuma yazma öğrenen kadınların da yoğun ilgi gösterdiğini belirten Doç. Dr. Merih Taşkaya, kadınların atölye çalışması sonucu ortaya çıkacak şiir, öykü, mani gibi her türlü yazı ve eserin kitaplaştırılacağını, kitabın Kent Müzesi arşivine de kazandırılacağını bildirdi.

Taşkaya, üç gün sürecek atölye çalışmasında, Türk edebiyatının önemli kadın yazar, şair ve edebiyat eleştirmenlerden Hande Öğüt, Emel İrtem, Betül Tarıman, Arife Kalender, Ayşe Sarısayın, Çiğdem Sezer ve Feryal Tilmaç'ın birikimlerini anlatarak, kadınlara ışık tutacağını aktardı.


Okuma yazma öğrenip edebiyat projesine katıldılar

Sütçüler Toplum Merkezi'nde kurs ile okuma yazma öğrenen, amatör tiyatro ile ilgilenen 3 çocuk annesi 58 yaşındaki Emine Önal, 10 yıl önce okuma yazma öğrenmesiyle gerçekten yaşamaya başladığını belirterek, ''48 yaşına kadar birşey bilmeden yaşadım. Antalya Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin açtığı kursla toplum merkezi ile tanıştım. Orada çok şey öğrendim. Kadın haklarını, insan haklarını, sivil savunmayı öğrendik'' şeklinde konuştu.

Tiyatro kurslarına da giderek 10 yıldır tiyatro oyunlarında rol aldığını ve ortaokulu bitirdiğini anlatan Önal, ''Şimdi amatör de olsa sahne tozu yutmuş bir insanım, tiyatrocuyum. Okulu bitirdikten sonra içimde kalanları da mısralara dökmeye başladım, şiir yazıyorum. 500-600 şiirim var. Edebiyat projesiyle yazılarımı da geliştirmek istiyorum'' ifadelerini kullandı.

Edebiyat çalışmasına katılan bir çocuk annesi 43 yaşındaki Beyhan Erbil ise daha önce çok içine kapanık biri olduğunu, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'nün çalışmalarına katıldıktan sonra kendisini ifade etmeyi öğrendiğini dile getirerek, ''İyi ki toplum merkezi ve semt evleri var. İçime kapanıklıktan kurtuldum. Oğluma, çevreme faydam dokunsun istiyorum. Kendimi aşmak için geldim buraya'' dedi.

Okuma yazma kursunu yeni tamamlayan 56 yaşındaki Fatma Korkmaz da yıllarca okuma yazma bilmediği için hastanelerde ve dolmuşlarda zorluk yaşadığını, bir dolmuşta nereye gittiklerini sorduğu şoförün, ''Kocaman yazı var, görmüyor musun?'' sözleriyle okuma yazmayı öğrenmeye karar verdiğini anlatarak, ''Dolmuş şoförünün o sözleri içimde ukde olmuştu. Ondan sonra okuma yazma öğrenmeye karar verdim. Şimdi, şiir, yazı yazarak kendimi daha geliştirmek istiyorum'' diye konuştu.

Atölye çalışmasında edebiyatçılar, kadınlara kendi yaşam öykülerinden de örnekler vererek, her türlü düşünceyi yazıya aktarmalarını istediler.