Kadının yükü arttı

Türkiye’de istihdam edilen 28 milyon 189 bin kişinin 8 milyon 729 bininin kadın olduğu belirtilen gerekçede, “Türkiye’de işveren erkek sayısı bir milyon 167 bin olurken kadın sayısı ise sadece 112 bin olarak hesaplanmıştır” denildi. Gerekçede, kendi hesabına çalışan kadın sayısının erkeklere oranla 4 kat daha düşük olduğuna işaret edildi.

Mahmut Lıcalı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, ekonomik kriz dolayısıyla işsizlik riskinin erkeklerde yüzde 17.5 olurken, kadınlarda yüzde 28 olduğuna dikkat çekerek krizin kadınlar üzerindeki etkilerinin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırması açılması önergesi verdi. Önergenin gerekçesinde kamudaki sosyal harcamalardaki kesintilerin kadınların iş yükünü artıracağına dikkat çekildi.

Gerekçede, ekonomik kriz dolayısıyla kamu harcamalarının kısılmasını öngören kemer sıkma politikalarının öncelikle eğitim, sağlık ve sosyal hizmetlere yönelik kısıtlamaları yaratacağı nedeniyle olumsuz etkilerin başında genellikle kadınlar tarafından üstlenilen ücretsiz bakım yükünün artacağına vurgu yapıldı.

Kadınların ekonomik şiddet gördükleri ve bu nedenle ciddi biçimde yoksullaştığı, bu kapsamda ruh sağlıklarının bozulduğu ifade edildiği gerekçede, ekonomik şiddet dolayısıyla kadınların çiftçi, seyyar satıcı, ev işleri, çıraklık gibi vasıfsız ya da kayıtdışı işlere mecbur bırakıldığı belirtilerek, ekonomik krizin uzun vadeli sosyo-ekonomik etkilerinin ve kadınların krizden olumsuz etkilerinin araştırılması gerektiği belirtildi.