Kadının soyadı yok!

'Bu benim kişilik hakkım' diyen Sırma Oya Tekvar, kendi soyadını kullanabilmek için yargıda mücadele veriyor.

cumhuriyet.com.tr

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Geray ile evlendikten sonra kendi soyadını kullanamayan halkla ilişkiler uzmanı Sırma Oya Tekvar, buna karşı hukuk mücadelesi başlattı. “Kadın evlendikten sonra hiçe sayılıyor. Kanunlarda sadece erkeğin kişilik hakkı varmış gibi bir algı var” diyen Tekvar’a, eşi de destek veriyor. Tekvar’ın açtığı davanın ilk duruşması bugün görülecek.

Sırma Oya Tekvar’ın “soyadı mücadelesinin” başlangıcı, Prof. Dr. Haluk Geray ile evlendiği 2009 yılına uzanıyor. Evlenme başvurusu sırasında kendi soyadı ve kütüğünü kullanmak istediğini belirten Tekvar’a nüfus yetkilileri, “böyle bir şeyin kanunen mümkün olmadığını” söyledi. Bunun üzerine Prof. Geray, kendisinin de Tekvar soyadını alarak eşiyle beraber çift soyadı taşıyabileceğini aktardı. Ancak, bu talep de geri çevrildi.


Cesaretlendiren dava

“Mücadelemiz böyle başladı” diyen Tekvar, bu konuda ODTÜ öğretim üyesi Doç. Dr. Ebru Voyvoda’nın kazandığı davanın kendisini cesaretlendirdiğini söyledi. Kendisinin şu an doktora yaptığını ve aynı zamanda halkla ilişkiler uzmanı olduğunu belirten Tekvar, kendi alanında hatırı sayılır bir çevresi olduğunu dile getirdi. “Bu benim kişisel zaferim veya ego tatmimim değil”  diyen Tekvar, bunu toplumsal bir farkındalık oluşması için istediğini kaydetti. Tekvar, “Çünkü kadın-erkek ayrımcılığı konusunda en bariz hukuki gösterge soyadı meselesidir. Bu bir eşitsizlik göstergesidir” diye konuştu. 


‘Eşim de destek veriyor’

Bu konuda eşinden de destek gördüğünü ifade eden Tekvar, “Ben sadece kendi soyadımı istiyorum. Soyadı temel bir kişilik hakkı. Bu durum nedense kadın evlendikten sonra hiçe sayılıyor. Kanunlarda, kadının kişilik hakkı yokmuş, sadece erkeğin kişilik hakkı varmış gibi bir algı var. Bu soyadımla doğdum, bu benim kişilik hakkım. Bu soyadımla da devam etmek istiyorum” dedi. Kadın haklarıyla ilgili Türkiye’nin imzaladığı bir sözleşme olduğunu anımsatan Tekvar, kadın-erkek eşitliği konusunda “yasal eşitsizlikler” yaşandığını aktardı. Tekvar, bu davanın ardından kütük davası da açacağını söyledi.

Avrupa’nın pek çok ülkesinde soyadı sorununa çözüm getirildiğine de işaret eden Tekvar, “Kadın ve erkek evlendikten sonra uzlaşma yoluyla ikisi birbirinin soyadını bir şekilde seçebiliyor. İkisi bir birinin soyadını aynı anda kullanabiliyor ve erkek de kadının soyadını alabiliyor. Hatta yeni bir soyadı seçebiliyorlar. Yeni bir kütükle yeni bir aile yaratabiliyorlar. Avrupa’da böyle eşitlikçi çözümler var” ifadelerini kullandı.

Tekvar’ın soyadı davası, Ankara 2. Aile Mahkemesi’nde bugün gerçekleşiyor.