Kadına şiddete suskunluk yasası

Afganistan'da hazırlanan yeni kanuna göre eşlerini, çocuklarını ve kızlarını döven erkekler herhangi bir cezai yaptırımla karşılaşmayacak, bu şiddete karşı tanıklık yapılamayacak.

cumhuriyet.com.tr

Afganistan'da yeni kanun hazırlıkları sürüyor. Erkekelr herhangi bir adli ceza yaptırımı korkusu olmadan karılarını, çocukalrını ve kızlarını dövebilecek.

Afgansitan'ın ceza kanununda küçük değişiklikler yapılıyor ama akrabaların bir kişiler hakkında tanıklık yapması yasaklanıyor. Afganistan'da şiddetin büyük çoğunluğu aile içinde yaşanıyor, böylece kanun eğer parlamentodan geçerse potansiyel tanıklar ve kurbanlara karşı susukunluk olacak.

Afgan Kadınlar İçin Kadınlar adlı yardım ve kadın haklarını savunan örgütün direktörü Manizha Naderi "Olanlar bir şaka sanki. Kadına karşı şiddete dava açmak imkansız hale geliyor. Şimdi en savunmasız insanlar madaletten yararlanamayacak" dedi.

Yeni kanuna göre çocuk yaşta evlendirildikten sonra fahişe gibi çalışmayı reddettikten sonra bodrumda aç bırakılan, yakılan ve kırbaçlanan Seher Gül gibiler kesinlikle dava açamayacak. Burnu ve kulakları kesilen 31 yaşındaki Sitara gibi kadınlar kesinlikle saldırganlarıyla karşı karşıya gelemeyecek.

Baba ve kardeşler tarafından işlenen "namus" cinayetlerinin cezalandırılması imkansız hale gelecek. Zorla evlendirilem ve kızları başlık parası veya borcu karşılığı satma ayrıca daha da yaygınlaşacak.

Yasa Devlet Başkanı Hamid Karazai'nin imzalanması için gönderildi. Afganistan Kadınları ve Çocukları İçin İnsani Yardım Örgütü'nden Selay Gaffar Karzai'nin yeni yasanın o maddesini onaylamamasını istedi.