Kadın makalelerine ödül
Dicle Koğacıoğlu Makale Ödülleri sahiplerini buldu.
Cumhuriyet-Kültür Sanat
Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Mükemmeliyet Merkezi (SU Gender), 22 Aralık 2018’de düzenlenen Dicle Koğacıoğlu Makale Ödül Töreni ve Konferansı’na ev sahipliği yaptı. Bu yıl 9’uncusu verilen ödüllerin sahibi; Fulya Pınar, Pelin Kılınçarslan ve Mine Egbatan olurken konferansa Seran Demiral, Özlem Şimşek, Okan Şeker sunumlarıyla katkıda bulundu.
Konferansın açılış konuşmasını Dicle Koğacıoğlu’nun Boğaziçi Üniversitesi’nden çalışma arkadaşı ve akademisyen Umut Türem yaptı. Türem, “Koğacıoğlu, Türkiye’de hukuk ve toplum çalışmalarına harika yollar açmıştır.
Ayrıca toplumsal cinsiyet çalışmaları literatürlerine çok ciddi bir katkı yapan, namus cinayetleri ya da cinsiyet temelli şiddet ve öldürme vakalarını anlama konusunda çok ciddi müdahaleler yapmış bir metnin de sahibidir” dedi.
Konferansın birinci oturumunda gerçekleşen panelin moderatörlüğünü, Kadın Eserleri Kütüphanesi’nden Füsun Ertuğ yaptı. Konuşmacılar ve konuşma konuları sırasıyla; Rutgers Üniversitesi’nden Fulya Pınar, “İstanbul’daki Feminist Avukatlar: Hukukun İçinden ve Ona Karşı”, Koç Üniversitesi’nden Mine Egbatan, “Ulus”un Makbul Kadınları: Rövanşist Kent Politikaları Bağlamında Bir Değerlendirme”, Koç Üniversitesi’nden Pelin Kılınçarslan, “Borçlu ve Borçla Yaşamak: Yunanistan ve Türkiye Örnekleri Üzerinden Kadın Deneyimleri” olarak gerçekleşti.
Konferansın ikinci oturumunda ise moderatör Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Seval Şahin oldu. Konuşmacılar ve konuşma konuları sırasıyla; Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Seran Demiral, “Hiç-Bedenler: ‘Kara’nlıktan ‘Hiç’liğe Suat Derviş Karakterlerinin Cinsiyetli Bedenleri, Bedenleşmiş Duyguları”, Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Özlem Şimşek, “Militarizmi Giyinmek mi, Eşit Yurttaşlık Talebi mi?: Bir Cross-Dressing Pratiği Olarak Askeri Üniforma Giyerek Poz Kesme: 1930-1940’lar” ve Marmara Üniversitesi’nden Okan Şeker, “Suriyeli Mültecilerin Değişen Toplumsal Cinsiyet Rolleri” şeklinde oldu.
Ödül yeniden tasarlandı
2009 yılında hayata veda eden genç sosyolog Dicle Koğacıoğlu anısına düzenlenen ödül töreni ve konferans; Türkiye üzerine toplumsal cinsiyet odaklı araştırmaları desteklemek ve genç araştırmacıları teşvik etmek amacıyla 2010 yılından bu yana Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi’nin desteğiyle SU Gender tarafından gerçekleştiriliyor.
Bu yıl yeniden tasarlanan ödüller 5 yıl önce hayatını kaybeden sanatçı Bayram Candan’ın Özgür Ayşe tasarımından uyarlandı. Bayram Candan, Dicle Koğacıoğlu’nun ardından bir heykel-kitap tasarlamıştı.