Kadın kalbi alarm veriyor

Türkiye’de kadınlar, erkeklere göre daha çok kalp krizi geçiriyor ve yaşamını yitiriyor.

SİBEL BAHÇETEPE

Ülkemizde yılda 300 bin kişi akut kalp krizi geçiriyor, 100 bini aşkın kişi kalp krizinden hayatını kaybediyor, 55-60 bini ise hiç hastaneye getirilmeden ölüyor. Kardiyologlar, ülkemizde kadınlarda kalp krizi geçirme riskinin daha fazla olduğunu, bunda hareketsiz yasam, şeker hastalığı, kilo gibi faktörlerin etkili olduğunu söylüyorlar. “Türk kadınının kalbi alarm veriyor” diyen hekimler, 26 Eylül Dünya Kalp gününde başlatılan ve Akut Koroner Sendromun baş harflerinden yola çıkılarak başlatılan “Artık Kalpler Susmasın” adı verilen kampanya ile ani kalp krizine karşı toplumu bilinçlendirmeyi hedefliyor.

En sık ölüm nedeni

Türk Kardiyoloji Derneği (TKD) önceki dönem başkanı Prof. Dr. Lale Tokgözoğlu, Türkiye’deki koroner kalp rahatsızlığına bağlı ölümlerin en sık ölüm nedenleri arasında olduğunu belirterek “Ülkemizde ani kalp krizi geçiren kişilerin, bu kriz sebebiyle 1 yıl içindeki ölüm oranı yüzde 32. Bu oran Avrupa ortalamasının bir hayli üstünde” dedi.

Koroner kaynaklı ölümlerde Avrupa ülkeleri arasında erkeklerde ikinci, kadınlarda ise ilk sırada yer aldığımızı anımsatan Tokgözoğlu, bunun acilen çözülmesi gerektiğini vurguladı. Sağlıksız yağ ve rafine şeker tüketimi, fast food beslenme, lif alımının azalması, hareketsizlik ve stres gibi faktörler nedeniyle dünyada kalp ve damar hastalıklarının giderek arttığını ifade eden Tokgözoğlu, “WHO’ya göre eğer önlem alınmazsa tarihte ilk kez bir sonraki nesil bir öncekinden daha kısa yaşama ihtimaline sahiptir” uyarısında bulundu.

İkinci kriz riski var

Tokgözoğlu, bir kez kalp krizi geçiren hastanın yeniden kalp krizi geçirme riskinin sürdüğünü anımsatarak, “Söz konusu durumdaki hastalar, riski azaltmak için kan sulandırıcı ilaçları düzenli olarak kullanmalı. Birçok hasta, bu tedaviyi yarıda kesiyor” dedi. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Akkaya ise kalp krizi geçirme oranında kadınlarda ciddi artış yaşandığına dikkat çekerek “Türkiye’de daha önce erkeklerde kadınlara göre daha fazlaydı. Fakat son 10 yıldaki verilere baktığımız zaman kadınlardaki sıklıkta erkeklere yaklaştı. Kalp krizi görülmesi yaşına baktığımızda, erkeklerde 45 yaşın üzeri, kadınlarda 55 yaşın üzerinde daha sık görülüyor” değerlendirmesini yaptı.

‘Kolesterol tedavi edilmeli’

TKD Başkanı Prof. Dr. Mahmut Şahin, uygun yaşam koşulu değişiklikleri ve düzeltilebilir risk faktörlerinin kontrol altına alınmasıyla kalpdamar hastalıklarına bağlı ölümlerin 4’te 3’ünden fazlasının önlenebileceğini söyledi. Şahin, “Sağlıklı beslenme için işlenmemiş tahıllar, baklagiller, az yağlı süt, deniz ürünleri, fındık, ceviz gibi kuruyemişler sofralarımızda yer almalıdır. Kırmızı et ve doymuş yağ tüketimi azaltılmalı, zeytinyağ ve sıvı yağlara daha fazla yer verilmeli, şekerli içeceklerle, şekerli, unlu hazır besinler, işlenmiş karbonhidratlardan uzak durulmalı, ‘kolesterol zararlı değildir’ safsatalarına inanılmamalıdır. Kan kolesterol yüksekliğinin tıpkı kan şekeri, basıncı yüksekliği gibi zararlı olduğu bilimsel bir gerçektir ve kesinlikle tedavi edilmelidir” diye konuştu.

‘Artık Kalpler Susmasın’

TKD liderliğinde ve AstraZeneca’nın desteğiyle başlatılan “Artık Kalpler Susmasın” sosyal sorumluluk kampanyası ile ani kalp krizine (Akut Koroner Sendrom) karşı toplum bilincini artırmayı hedefliyor. Proje kapsamında sosyal medyada yeni bir sağlık hareketi başlatılıyor ve herkes sevdiklerinin kalp sağlığını korumasına yardımcı olmak için, onlara kalp dostu görevler vermeye çağrılıyor. Kampanya kapsamında çekilen videolar #artikkalplersusmasin hashtag’i ile Instagram ve Facebook’ta paylaşılacak ve TKD üyelerinden oluşan jüri tarafından beğenilen videolar ödüllendirilecek.