Kadın eve kapatıldı

Hükümet, esnek, güvencesiz, üç çocuk ve örgütsüz çalışmayla milyonlarca kadını eve kapattı. Türkiye’de 12 milyona yakın kadın, ev işleri nedeniyle çalışma hayatının dışında.

Şehriban Kıraç

AKP hükümeti cinsiyetçi dışlayıcı politika, yasa ve söylemlerle kadını kamusal hayat ve iş hayatından uzaklaştırıyor. Esnek, güvencesiz ve örgütsüz çalışmaya neden olacak özel istihdam büroları aracılığıyla kadınlara uzaktan çalışma dayatılacak 3 çocuk teşvikiyle kadınlar eve kapatılacak.

Kadın istihdamında Türkiye, OECD ülkeleri içerisinde son sıralarda. Türkiye’de 12 milyon kadın, ev işleri nedeniyle çalışma hayatının dışında. 1.5 milyon kadın kayıt dışı ve yarı zamanlı çalışıyor.

2002’de Türkiye’de cinsiyetlere göre işsizlik oranları, kadınların lehine daha düşük görünürken ilerleyen süreçte bu durum tersine döndü. 2015 Kasım dönemi itibariyle kadınların işgücüne katılım oranı da düşerek yüzde 33.6’ya geriledi.

Yeter ki çocuk yap

Durum bu iken kadınların istihdam edilmesi için AKP hükümeti meslek edindirme kursları ve kadınların evde oturarak para kazanmasını sağlayacak işler dışında daha ciddi olarak kadınların sosyalleşerek ülke ekonomisine katkı sağlayacak adımlar ne yazık ki atmadı.

Türkiye’deki cinsiyet eşitliği sağlamak için yapılan çalışmalara bakıldığında bu politikaların kadın istihdamını teşvik etmekten ve istihdamda olan kadınlara eşitlik sağlamaktan çok uzak. Hatta AKP hükümetinin bazı yasal düzenlemeleri istihdam edilen kadınları çalışmaktan caydırıcı nitelikte. Uygulanan politikaların 3 çocuk yapanlara devlet desteğinin sağlanması, çocuk sayısı arttıkça yapılan yardımların artması her yeni doğan bebeğe hediye olarak altın gönderilmesi uygulanan politikalardan sadece bir kaçı. İş yerlerinde kreş ve bakım odalarına ilişkin düzenlemeler ise kadınların istihdamını teşvik etmekten uzak.

Cinsiyet eşitsizliğinde lideriz

1 Dünya Ekonomik Forumunun 2015’te yaptığı Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi sonuçlarına göre; Türkiye 145 ülke içinde 130. sırada yer almakta. Çalışma hayatındaki kadınların durumunu ortaya koyan “Ekonomik katılım ve fırsat eşitliği” göstergesine baktığımızda da Türkiye 145 ülke içinde 131. sırada.

2 Eğitim ve politikada cinsiyet eşitliği sıralamasında 105. sırada. Ücret eşitsizliği açısından ise Türkiye 145 ülke arasında 82. sırada. Veriler açıkça gösteriyor ki, Türkiye’de kadınlar eğitimden politikaya, istihdamdan ücrete cinsiyet eşitsizliğiyle karşı karşıya.

3 OECD’YE göre kadın erkek ücret eşitsizliğinde de Türkiye ilk sıralarda. Türkiye’de kadınlar aynı işi yaptıkları erkek meslektaşlarına göre yüzde 20.1 daha az kazanıyor. Türkiye’de şirketlerdeki kadın yünetici oranı yüzde 20’yi bulmazken, şirketlerin yüzde 43’ünde ise hiç kadın yönetici yer almıyor.

Ekonomiye katılım şart

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı ve Aras Kargo Yönetim Kurulu Başkanı Evrim Aras, ekonomide kadınerkek eşitliği sağlandığında, 2025’te küresel büyüme rakamlarında 12 trilyon dolar artış sağlanacağını söyledi. Aras, “Türkiye 2023’te dünyanın 10 büyük ekonomisi arasında yer alma hedefine ancak kadınların ekonomiye katkısını artırarak ulaşabilir” Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Yağız Eyüboğlu da Türk kadınının toplumdaki statüsünün hala arzu edilen düzeyde olmadığını söyledi.