Kadın çiftçi şiddet ve sömürü zincirini kıracak

Küresel çiftçi örgütü La Via Campesina’nın kadın meclisi, mücadeleyi güçlendirmek ve şiddeti sonlandırmak için bir dizi karar aldı.

Olcay Büyüktaş

Afrika, Asya, Avrupa ve Amerika kıtasından onlarca kadın çiftçi, sorunlara çözüm aramak, güç birliği yapmak ve mücadeleyi yükseltmek amacıyla bir araya geldiği Seferihisar’da, kendileri için de “çiftçi yolu”nu aydınlatacak kararlara imza attı.

Küresel çiftçi örgütü, La Via Campesina’nın (Çiftçi Yolu) 88 ülkeden 183 örgütten bir araya gelen kadın meclisi, bu kez kollarını kendi özgürlük ve daha iyi yaşam ve çalışma koşulları için sıvadı. La Via Campesina Kadın Meclisi önceki gün Sığacık Seferihisar’da ataerkil topluma karşı uluslararası çiftçi kadın mücadelesini güçlendirmeyi, kadına yönelik şiddeti ve sömürü zincirini sonlandırmayı amaçlıyor.

La Via Campesina Genel Konferans’ından bu yana kadın çiftçi hareketinin nasıl ilerlediği konusunda değerlendirme yapan kadın çiftçilerin eylem planı özetle şöyle:

* Kadınların sorunları her yerde birbirine çok benziyor. Bu nedenle köylü kadın hareketini güçlendirmek için politik eğitime ağırlık verilmeli.

Erkekler de katılsın

* Kadına şiddet konusunda mücadele güçlendirilmeli, devlet politikaları üzerinde etki kurulmalı, yapılan ve yapılacak kampanyalar kamuoyunda daha görünür kılınmalı.

* Benzer görüşleri paylaşan örgütlerle ittifak kurulmalı.

* Kadın meclisine erkeklerin de katılımı sağlanmalı.

* Köylü feminizminin yaygınlaştırılması için çalışmalar yürütülmeli.

İş aynı ücret düşük

Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu’na üye çiftçi kadınlar da, Türkiye tarımındaki rollerini La Via Campesinalı kadınlarla paylaştı. Köylü kadınların dillendirdiği sorunlar da özetle şöyle:

* Daha çok çalıştıkları halde erkeklere göre daha az ücret alıyorlar.

* Yasalarla kadınlar daha çok mağdur edildiyor.

* Gelenekler ve eğitim sistemi erken yaşta evliliğe mecbur bırakıyor.

* Kadına karşı şiddet ve taciz vakaları sürekli artan bir eğilim gösteriyor.

* Tarımda ağırlıklı aile çiftçiliği olsa da kadın emeği görünmez kılınmış durumda.

* Her aşamada kadınlar çalıştırılıyor, fakat pazarlamada erkekler öne çıkarılıyor.

* Toprak mülkiyeti devri erkekler lehine işletiliyor, bu durum kadınları güçsüz kılıyor.