Kader'i ateşli silah öldürdü
Fincancı : ateşli silah yaralanmasına bağlı ölüm.
Mahmut Oral/CumhuriyetŞanlıurfa’nın Suruç ilçesinden sınırı geçerken başından vurularak öldürülen 28 yaşındaki Kader Ortakaya ile ilgili otopsi raporunu gazetemizi için değerlendiren İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr Şebnem Korur Fincancı, Ortakaya’nın “ateşli silah yaralanmasına bağlı” olarak yaşamını yitirdiğini ancak yaraya müdahale edildiği için Ortakaya’nın ölümüne neden olan silahın gaz bombası atan bir ateşli silah mı yoksa namlulu bir savaş silahı mı olduğunun eldeki bulgularla net olarak tespit edilemeyeceğini açıkladı.
Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde 6 Kasım günü Özgür Sanat Girişimi üyelerinin basın açıklamasına askerler tarafından gaz bombalarıyla müdahale edilmesinin ardından, 28 yaşındaki sosyolog Kader Ortakaya, yaklaşık 50 kişilik bir gurupla Kobani’ye geçmek isterken Türkiye sınırının 5-10 metre ilerisinde başından vurularak yaşamını yitirmişti. Görgü tanıkları Ortakaya’nın olaya müdaha eden askerler tarafından vurulduğunu belirtirken, Suruç Kaymakamlığı bölgedeki askerlerin silah kullanmadığını, Ortakaya’nın Kobani tarafından vurulmuş olabileceğini ifade etmişti.
Şanlıurfa’da yapılan otopside Ortakaya’nın “muhtemel şarapnel yaralanması” sonucu yaşamını yitirdiği belirtildi. Raporu gazetemize değerlendiren Prof. Dr Şebnem Korur Fincancı, kurşun veya herhangi bir ateşli silahın saçma gibi parçalanabilen mühimmatının “şarapnel” olarak değerlendirildiğini belirtirken, yaraya müdahale edildiği için ölüme neden olan silahın şu an net olarak belirlenemeyeceğini vurguladı. Ortakaya’nın mevcut bulgulara göre “ateşli silah yaralanmasına bağlı” olarak yaşamını yitirdiğini belirten Fincancı, “Başın sol tarafını kaplayan bir yara, kafatasında parçalanma ve kırıklar var. Tabana doğru parçalı kırıklar olması kinetik enerjisi yüksek bir silah türünün kullanıldığını gösteriyor. Uzun namlulu bir savaş silahı olabilir. Gaz fişeği atan ateşli silahlar, kinetik enerjisi çok yüksek silahlar değildir ancak yakın mesafeden ateş edildiği takdirde böyle bir hasara neden olabilir. Uzun namlulu savaş silahları ise 300 metreden bile böyle bir hasara neden olabilir. 5-10 metreden rahatlıkla bu hasarı verebilir” dedi.
Kinetik enerjisi yüksek ateşli silah !
Şarapnel yaralanmalarında her zaman yanık izi görülmediğini, bunun şarapnelin türüne göre farklılık gösterdiğine dikkat çeken Fincancı, “Eldeki verilere göre ne tür bir silah ile vurulduğunu söylemek zor. Yaraya müdahale edilmeseydi daha net verilere ulaşabilirdik. Adli tıpta çekilen fotoğralar, otopsiye giren doktorların elde ettiği bilgiler ve yaraya ilk müdahaleyi yapan doktorların gözlemleriyle bir sonuca varılabilir. Ancak kinetik enerjisi yüksek bir ateşli silah yaralanmasına bağlı ölüm olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.
Kobani’deki müdahale bulguları yok etmiş !
Ortakaya’nın avukatlarının talebiyle otopsiye giren ve rapoa muhalefet şerhi koyan doktor Süleyman Koyunsever ise gazetemize yaptığı açıklamada, “Ortakaya’ya yaralandıktan sonra Kobani’de müdahale edilmiş. Kanı durdurmak için spanç konulmuş yara dikilmiş. Bu müdahaleyle önemli ölçüde bulgular yok olmuş. Ortakayanın kafa kaidesinin sol kısmırda kırık, sağda ise patlama olmuş. Ama bu çarpan kapsül mü, kurşun mu belli değil çünkü kafatasından elde edilen bir metal parçası ya da kurşun ortada yok. Raporda, ‘muhtemel şarapnel yaralanması’ yerine ‘tramva yaratabilecek herhangi bir madde’ yazılabilirdi. Bu yüzden muhalefet şerhi koydum” diye konuştu.