Ka.Der, müftülere verilmesi gündemde olan nikah kıyma yetkisi hakkında uyardı

Kadın Adayları Destekleme Derneği, müftülere resmi nikah yetkisi tanınmasını öngören tasarıya ilişkin Meclis’teki tüm kadın ve erkek milletvekillerine yönelik yayımladığı açık mektupta, “Evlendirme yetkisinin devamında boşanmanın, miras hukukunun ve eşler arasındaki ilişkilerin de düzenlemeye dahil olmayacağının garantisini topluma verebilir misiniz?” ifadelerini kullandı.

cumhuriyet.com.tr

Kadın Adayları Destekleme Derneği Genel Merkez Yönetimi (Ka.Der), tatile giren Meclis’teki tüm kadın ve erkek milletvekillerine ithafen açık bir mektup yayımladı. 

Gazete Karınca'nın haberine göre, Ka.Der, il ve ilçe müftülerine resmi nikah kıyma yetkisi de verecek Nüfus Hizmetleri Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören yasa tasarısına ilişkin, milletvekillerine laiklik, demokrasi ve eşitliğe sahip çıkma çağrısı yaptı.

Bu tasarının kadın kazanımlarını tehdit ettiğini ve istismara neden olacağını belirten Ka.Der, bu yetkinin sakıncalarına dikkat çekerek “Evlendirme yetkisinin devamında boşanmanın, miras hukukunun ve eşler arasındaki ilişkilerin de düzenlemeye dahil olmayacağının garantisini topluma verebilir misiniz?” sorusunu yöneltti.  

Ka.Der’in vekillere yönelik açık mektubu şöyle:

Türkiye’de kadın hakları adına mücadele eden dernekler olarak; ülkemizin ve toplumumuzun huzuru ve ilerlemesi için cinsiyet eşitliğini sağlayacak politikalar üretmek, halkı bu konuda bilinçlendirmek ve kanun koyucular ile birlikte çalışarak mevcut düzenlemeleri iyileştirmek yerine; son yıllarda bütün gayretimizi ve enerjimizi mevcut hakların kaybedilmemesinden yana sarf etmek durumunda bırakılmaktayız. Şu anda da karşı karşıya kaldığımız durum tam olarak budur. 91 yıl önce elde ettiğimiz kazanımlarımızın geriye gittiğini gözlemlemekteyiz.

Geçtiğimiz hafta meclise sunulan ‘Nüfus Hizmetleri Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik’ başlıklı yasa tasarısı kapsamında il ve ilçe müftülerine evlendirme yetkisi verilmesi ve evde yapılan doğumlarda, çocukların doğum bildiriminin sözlü beyanının da yeterli sayılması gündeme getirilmiştir. Böyle bir yasanın teklif dahi edilebiliyor olması Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin son zamanlarda kadın haklarının vahim durumunu göz ardı ettiğinin bir göstergesidir. Kuruluş amacımız ve bütün faaliyetlerimizin temelinde; cinsiyet eşitliğini ve kadın bakış açısını toplumun her kesimine yaygınlaştırmak üzere karar alma mekanizmalarındaki kadınları desteklemek ve güçlendirmek olduğu için; siyasi görüşünden bağımsız olarak desteklediğimiz siz ve diğer 26. dönem kadın milletvekilleri başta olmak üzere, tüm milletvekillerine soruyoruz:

Evlendirme yetkisinin din memurlarına verilmesi nasıl bir ihtiyaçtan ileri gelmektedir? Bu laikliğe aykırı bir düzenleme değil midir?

Evlendirme yetkisinin devamında boşanmanın, miras hukukunun ve eşler arasındaki ilişkilerin de düzenlemeye dahil olmayacağının garantisini topluma verebilir misiniz?

Çocuk istismarının, yasa dışı veya zorla evliliklerin büyük kısmı doğum nedeniyle gidilen hastanelerde ve nüfus kaydı esnasında ortaya çıkmaktadır. Yapılacak böyle bir değişiklikle hastane dışında doğum yapılması durumunda herhangi bir belge istenmeden, çocuğun herhangi bir yakını tarafından yapılacak sözlü beyan üzerine yeni doğan çocukların nüfus kaydı altına alınması; toplumumuzun en büyük yaralarından biri olan çocuk istismarı vakalarının üzerinin örtülmesine zemin oluşturacak ve çocuk istismarını teşvik edecektir. Bunu değerlendiriyor musunuz?

Türkiye’de yaşayan kadın ve çocukların haklarını istismar edecek ve laikliği tehdit eden bu yasa tasarısını kararlılıkla ve kesin olarak reddetmenizi bekliyoruz.