'Kademeli fiyatlandırma' önerisi
TBMM Çevre Komisyonu Başkanvekili, AKP Hatay Milletvekili Mustafa Öztürk, doğalgazda da suda olduğu gibi ''kademeli fiyatlandırmayı'' önerdiğini belirterek, ''Fiyat artışları bütçelere direkt olarak yansıtılmamalı. Mesela, konutlar için ortalama bir tüketim miktarı belirlenmeli, bu miktarın üzerine çıkanlar fazla bedel ödemeli. Bu sistem, israfı da engelleyecektir'' dedi.
cumhuriyet.com.trDoğalgazda da suda olduğu gibi ''kademeli fiyatlandırma'' önerdiğini belirten AKP Hatay Milletvekili Mustafa Öztürk, ''Fiyat artışları bütçelere direkt olarak yansıtılmamalı'' dedi. Öztürk, ''Yani az doğalgaz tüketenden az bedel, çok tüketenden fazla bedel alınmalı. Mesela, konutlar için ortalama bir tüketim miktarı belirlenmeli, bu miktarın üzerine çıkanlar fazla bedel ödemeli. bu sistem, israfı da engelleyecektir'' diye konuştu.
Daha az doğalgaz tüketmeyi özendirici ücretlendirme modellerinin bir an önce devreye girmesi gerektiğini söyleyen Öztürk, kademeli fiyatlandırma modeliyle sera gazı salımının da otomatik olarak azalacağını ifade etti. Öztürk, daha uygun ölçülerde doğalgaz tüketimini sağlamak adına bu modelin mutlaka uygulanması gerektiğini söyledi.
Daha az doğalgaz kullanımı için
Mustafa Öztürk, vatandaşın konut yalıtımına yönelik bazı basit tedbirler alarak daha az doğalgazla daha verimli ısınabileceğini belirtti. Vatandaşların, bütün radyatörlere termostatlı vana koyarak işe başlayabileceklerini anlatan Öztürk, bu şekilde odaların sıcaklığının sabit bir ayarda tutulabileceğini ifade etti. Yatak odasının sıcaklığının 19, diğer odaların ise 20 derece civarında olmasının yeterli olacağını anlatan Öztürk, bu değerlerin termostatlı vana yoluyla kolayca sabitlenebileceğini kaydetti. Radyatörlerin üzerine bir şey örtülmemesi ve perdeyle kapatılmaması gerektiğine dikkati çeken Mustafa Öztürk, ayrıca arkalarına ısı yayıcı paneller koyulması tavsiyesinde bulundu.
Kombilerin ve bacaların kışa girerken mutlaka bakımlarının yapılmasının önemine değinen Öztürk, ''Bakım yapılmazsa yüzde 5-10 daha fazla yakıt tüketir. Sistem hem havayı, hem de evinizi kirletir'' dedi.
Evdeki hava sızıntı deliklerinin de kapatılmasının önemli olduğuna işaret eden Öztürk, ''Pencere ve dış kapıların ana çerçevesinin duvarla olan kısımlarının hava sızdırmaz olmasına özen gösterilmeli. Bunun için macun ve silikonlar kullanılmalı. Sıvama mutlaka dışardan yapılmalı. Pencere ve kapıların açılıp kapanan kısmında sağlıklı yapılmadıysa ciddi hava sızar'' diye konuştu.