Kadavradan rahimle bebek sevinci
Doktorlar kadavradan rahimle canlı doğum elde etmeyi başardı .
cumhuriyet.com.trGüney Amerika ülkesi Brezilya’da doktorlar, kadavradan nakledilen rahimle hamile kalan 32 yaşındaki alıcının bir kız bebek doğurduğunu tıp dergisi The Lancet’te yayımlanan bir yazıyla açıkladı. Doğum, tıpta kilometre taşı olarak tanımlandı.
Sao Paulo Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden bilim adamları, 32 yaşındaki bir kadın hastanın geçen yıl aralık ayında inme sonucu hayatını kaybeden 45 yaşındaki bir bağışçıdan nakledilen rahim sayesinde doğum yaptığını bildirdi.
Doğumu gerçekleştiren ekibe önderlik eden Dr. Dani Ejzenberg, ender görülen bir kalıtsal bozukluk nedeniyle doğuştan rahmi bulunmayan hastanın, kadavradan nakledilen rahim sayesinde suni gebelik yoluyla bir kız çocuğu dünyaya getirdiğini belirtti.
İngiltere’de yayımlanan Lancet’taki yazıda kız bebeğin 2.5 kg olduğu ve anne sütüyle beslendiği belirtildi. Dr. Ejzenberg, “Öldükten sonra organlarının alınmasına izin verenlerin sayısı canlı donörlerden fazla; bu yöntemle donör sayısı çok yükselebilir” dedi. Londra’daki Imperial College’dan Dr. Srdjan Saso, Brezilya’daki operasyonun sonuçlarını “son derece heyecan verici” diye niteledi.
TÜRKİYE’DE DE NAKİL YAPILMIŞTI
Kadavradan rahim nakli ameliyatları daha önce ABD, Kanada, Çek Cumhuriyeti ve Türkiye’de 10 kez yapıldı ancak hiçbirinde canlı bebek doğumu başarılamadı. Mersin’in Anamur ilçesinde yaşayan ve doğuştan rahmi olmayan Derya Sert’e, 2011 yılında kadavradan alınan rahim, Akdeniz Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi tarafından 7 saat süren ameliyatla nakledilmişti. Sert hamile kalmış ancak kese büyümediği için gebelik sonlandırılmıştı.