‘Kaçak kurslara izin yok’
Milli Eğitim Bakanı (MEB) Ziya Selçuk, kapatılacak özel eğitim kursları yerine getirilecek sistemin şubat sonunda açıklanacağını belirterek, ailelere uyarılarda bulundu.
Figen AtalaySelçuk, “Ailelerimizin, öğrencilerimizin gönlü rahat olsun, asla paniğe kapılmasınlar. Sınav süreçleriyle ilgili gerekli tüm desteği biz sağlayacağız. Hiçbir şekilde evlatlarını başka isimler altında faaliyet gösteren yerlere götürmesinler. Zaten bu konunun çok sıkı yakın takipçisi olacağız. Kaçak yerlere daha önce olduğu gibi bundan sonra da asla müsaade edilmeyecek” dedi.
Bakan Ziya Selçuk, Türkiye Özel Okullar Derneği’nin Antalya’da düzenlediği “Eğitim ve Etik” temalı eğitim sempozyumunun açılışını yaptı. Sempozyumda ve sonrasındaki basın toplantısında, kursların yerine ne konulacağına yönelik net bir yol haritasına sahip olduklarını söyleyen Selçuk, yeni sistemde yapay zekâ, televizyon, videolar, sanal kütüphaneler gibi birçok imkânı kullanacaklarını anlattı. Selçuk, ailelere “Öğrencilere çoklu destek vereceğiz. Sadece online değil, yüz yüze eğitim de olacak. Bu sistemin dijital alt yapısı tamamen hazır. Hemen haftaya uygulayabilecek durumdayız. Bu yüzden veli ve öğrencilerimiz endişe etmesin. Sadece uyarımız ailelerin dikkatli olması gerekir. Dershanelerin yasal olarak kaldırılması sonucunda istismarlar söz konusu olabilir” mesajını verdi.
Öğrenciler ne olacak?
Bakan Selçuk’un verdiği bilgilere göre temel liselerin çoğu okula dönüşüyor. Öğrenciler, isterlerse bu okullara devam edebilecek ya da mevzuata uygun bir biçimde devlet liselerine geçebilecek. Okul profil değerlendirmesi başlatacaklarını da anlatan Selçuk, “Bütün resmi okulların MR’ı çekilecek. Okullar her açıdan izlenecek. Her tür ihtiyaçları bakanlık tarafından takip edilecek. Problemlerinin ne olduğu görülüp ihtiyaçları karşılanacak. Pilot çalışmalar şubatta başlıyor. Seneye tüm okullarda başlayacak. İmkânı daha zayıf okulların geliştirilmesi söz konusu olacak” diye konuştu.
Farklı modeller
Özel okulların farklı eğitim modelleri denemelerini sağlayacak esneklik getirileceğini de söyleyen Bakan Selçuk, “Özel okulların daha orijinal işler yapabilme imkanları olmalı. Tek tip okullar değil, farklı okullarda farklı modeller denenmeli. Bu amaçla mevzuat esnekleşecek. Önümüzdeki süreç daha rahat olacak” dedi.
Eğitimin şakulü kaydı
Milli Eğitim Bakanı Selçuk, bakan olduğu ilk günden bu yana toplumun kendisinden beklentilerinin farkında olduğunu belirterek “1970’li yılların ortalarından beri şakulü kaymış bir eğitim sistemimiz var. Birden bunun değişmesini beklemiyoruz. Ama bu işin çok iyi yapılacağı konusunda kanaatimiz güçleniyor’’ dedi.