'Kaçak kolonya' zehirleyebilir
Dumlupınar Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Küçüker, bayramlarda kullanımı artan kolonyaların kaçak üretilmesi halinde zehirlenmeye ve ölümlere neden olabileceğini belirtti.
AADumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüdaverdi Küçüker bayramlarda kullanımının arttığını belirterek, kaçak üretim kolonyaların zehirlenmeye, hatta ölüme neden olabileceği uyarısında bulundu.
DPÜ Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Adli Tıp Uzmanı da olan Küçüker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir süre önce, içtiği için rahatsızlanan ve hastanenin acil servisine getirilen kişinin "metil alkol zehirlenmesi" nedeniyle öldüğünü söyledi.
Halk arasında "kolonyadan zehirlenme" olarak bilinen bu tür durumlara karşı dikkatli olunması gerektiğini dile getiren Küçüker, şöyle devam etti:
"Toplumumuzda özellikle bayramlarda misafirlerin eline dökme gibi bir geleneğimiz var. Kullanılan kolonyaların etil alkol mü yoksa kaçak olarak 'merdiven altı' olarak tabir edilen yerlerde üretilen kolonyalardaki metil alkol mü olduğu sağlımız açısından çok önemli. Bu metil alkol denilen madde daha çok sanayide kullanılıyor ancak insanlarda zehirlenme etkisi çok fazla olan bir madde. Elinize döktüğünüz metil alkolden de zehirlenebilirsiniz çünkü deriden de emiliyor. Kokladığınız zaman aynı şekilde buharı da emiliyor. Metil alkol tek başına zehir değil ama metabolitleri olan maddeler vücutta zehir etkisi oluşturuyor. Özellikle de körlüğe giden bir zehirlenme oluşturabiliyor."
Küçüker, kolonyadan zehirlenmenin bazı vakalarda ölümle sonuçlanabildiğine değindi.
Deriden emilim ve buharının solunması durumunda da kişinin alerjik rahatsızlığı varsa kolonyanın öldürücü olabildiğini vurgulayan Küçüker, "Halkımızın çok dikkat etmesi gerekiyor. Misafir olarak gidilen evlerde kendilerine 'hoş geldin' denilerek ikram edilen ve metil alkol içeren kaçak üretim kolonyaların sağlıkları açısından çok ciddi bir tehlike oluşturduğunun farkında olmaları gerekiyor" ifadesini kullandı.