Kaçak ihbarına ödül

İhbar sonucu kaçak akaryakıt yakalatan ihbarcı, elde edilecek gelirin yüzde 10’u kadar ikramiye alacak. Bayilerde kaçak akaryakıt satışını önlemek amacıyla tasarlanan yasa, teknolojik yöntemleri de içeren bir denetim sistemi kurulmasını öngörüyor.

cumhuriyet.com.tr

Kaçak akaryakıt satan istasyonların kapatılmasını ve teşhir edilmesini, ihbar edenlerin de ödüllendirilmesini öngören Kaçak Akaryakıt Yasa Tasarısı, önümüzdeki hafta Bakanlar Kurulu’na geliyor.

Tasarı, dağıtıcı lisans sahibinin belirlenen esaslara uygun olarak, bayilerinde kaçak akaryakıt satışının yapılmasını önleyen teknolojik yöntemleri de içeren bir denetim sistemi kurulmasını öngörüyor. Sistemdeki bilgilere Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, ilgili kurum ve kuruluşlar erişebilecek.

Rafinerici lisansı sahipleri tesis- lerindeki; ham petrol, ara ürün, akaryakıt harici ürün ve akaryakıt tankları ile yurtiçi ve yurtdışı satış tanklarını lisanslarına işletmekle yükümlü olacaklar ve tanklarda bu ürünler dışında bir ürün bulunduramayacaklar.

Yakalamaya katılan görevliye ikramiye

Bir ihbar sonucunda kaçak akaryakıtın sahipli yakalanması durumunda, satışından sonra vergiler dahil elde edilen toplam gelirin yüzde 10’u tutarında ihbar edene, yüzde 10’u tutarında yakalama eylemine bizzat ve fiilen katılan kamu görevlilerine ikramiye ödenecek. Kaçak akaryakıta ilişkin mahkûmiyet hükmünün ya da müsadere kararının kesinleşmesini izleyen bir ay içerisinde satıştan vergiler dahil elde edilen toplam gelirin yüzde 15’i tutarında ihbar edene, yüzde 15’i tutarında da yakalamaya katılan kamu görevlilerine ikramiye ödenecek. İkramiyeler akaryakıtın sahipli yakalanıp yakalanmadığına ya da ihbar sonucu yakalanıp yakalanmadığına göre değişecek.

Kaçak akaryakıt, yakalandığı ildeki il özel idaresi veya büyükşehir belediyesine, miktarı, cinsi ve özelliklerini gösterir bir tutanakla yakalandığı yerde teslim edilecek. Kaçak akaryakıtın muhafazası, depolanması, yüklenmesi, boşaltılması ve nakliyesi gibi nedenlerle yapılan masraflar il özel idaresi ya da büyükşehir belediyesi tarafından karşılanacak.

İstasyonlarda yapılan kontrollerde, kaçak akaryakıt satıldığının tespiti durumunda işletme faaliyetten men edilecek. Ayrıca işletme bakanlık tarafından da kamuoyuna teşhir edilecek. Bugüne kadar yalnızca satışın yapıldığı pompa istasyonu mühürleniyordu.

Kaçak akaryakıttan teknik düzenlemelere uygun olanlar, il özel idareleri, bulunmayan yerlerde ise büyükşehir belediyeleri tarafından, teknik düzenlemelere uygunluğunun tespiti tarihinden itibaren en geç bir ay içinde açık artırma yoluyla satılarak tasfiye edilecek. Bir ay içinde satılamayan kaçak akaryakıt pazarlık usulü ile satılacak.