Kaçak içki ve sigara bulundurana ceza

Maliye, artık evinde, arabasında ya da işyerinde kaçak içki ve sigara bulundurana vergi cezası isteyecek. Daha sonra ithal eden ya da üreten firma ceza alacak.

cumhuriyet.com.tr

Resmi Gazete’de dün yayınlanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tebliğine göre, içkide 50 litreyi geçen, sigarada ise 250 paketin üstünde bandrolsüz kaçak sigara ve içki yakalanırsa bunun vergi cezası yakalanandan istenecek. Aslında kaçak içki ve sigaraya yönelik bu düzenleme nisan ayında çıkarılan 6455 sayılı yasada yer aldı. Nasıl uygulanacağına ilişkin Maliye’nin çıkardığı tebliğe göre, ilk aşamada ‘bulunduranlar’ sorumlu olacak. İkinci adımda ise ithal veya imal edenlere gidilecek. Emsal değer üzerinden kaçakçılık cezası uygulanacak. Bu durumda yakalanan içki ya da sigaranın değerinin 3 katına kadar vergi cezası ve gecikme cezası istenecek.

Hürriyet'in haberine göre kaçak sigara ve içkiyi yakalayan kolluk kuvvetleri hazırlayacakları tutanakta el konulan malın miktarı, marka bilgilerine yer verecek. Alınacak numuneler TAPDK’ya gönderilecek. TAPDK numuneden kimin ithal ettiğini ya da hangi imalatçıya ait olduğunu tespit edecek. TAPDK analiz sonuçlarını ve malların emsal bedellerini içeren bir değerlendirme raporu hazırlayacak. Emsal değerlerde piyasada satılan perakende satış fiyatı dikkate alınacak. Hazırlanan raporlar kaçak nerede yakalanmışsa oranın vergi dairesine gönderilecek. Vergi daireleri de TAPDK tarafından kendisine gönderilen rapor ve tutanaklara göre tahsilat için harekete geçecek.

Maliye yetkilileri, bu yetki ile artık kaçak içki, sigarayı buldukları yerde vergisini tahsil edebileceklerini belirtti. Eski düzenlemede kaçak içki ya da sigaranın bulunduğu işyeri ile sınırlı kalındığını, çoğu zaman da işyerinin sahibinin bulunamadığını anlatan yetkililer, “Ceza ortada kalıyordu, tahsil edilemiyordu. Şimdi yakaladığımız yerde kim bulunduruyorsa o sorumlu olacak” dediler.

 

İthal araca emsal değer

Yurtdışından getirilen arabalarda artık emsal değer uygulanacak. Yani bir araba ithal edildiği fiyatın altında bir fiyata satılamayacak. Örneğin, “Distribütör (A) firmanın ithal ettiği silindir hacmi 1.600 santimetreküp altında olan bir otomobil için ithalattaki KDV matrahı 42 bin lira olup, bu mal (A) tarafından, otomobil bayi olan (B) firmasına KDV hariç 45 bin liraya teslim edilmiştir. (A), bu otomobille ilgili olarak (B)’ye yüzde15 iskonto (indirim) yapmıştır. Daha sonra (B), bu otomobili müşterisi (C)’ye ilk iktisap kapsamında, ÖTV ve KDV hariç 40 bin liraya satmıştır. Bu durumda (B), (C) adına düzenleyeceği satış faturasında ÖTV’yi aşağıdaki gibi hesaplayacaktır.

-Otomobilin vergisiz satış bedeli : 40 bin TL

-Alış bedeli: 45 bin TL

-İskonto tutarı (45.000 x 0,15 =) : 6 bin 750 TL

-Alış bedelinden indirilebilecek iskonto tutarı (45.000 x 0,10 =) :4 bin 500 TL

-Alış bedelinden yüzde10 iskonto tutarıdüşülmüş tutar (45.000 - 4.500 =):

40 bin 500 TL

-İthalattaki KDV matrahı: 42 bin TL

-ÖTV matrahı: 42 bin TL

-Hesaplanan ÖTV (42.000 x 0,40 =) :16 bin 800 TL