Kaçak gelen hastalıklar
250’nin üzerinde hayvandan insana bulaşan hastalık bulunuyor.
SİBEL BAHÇETEPEBayramın yaz sıcaklarının en yüksek olduğu ağustosa denk geldiğine dikkat çeken Yüksel, “Etlerde bakterilerin çoğalmaları için son derece uygun bir ortam. Uygun koşullarda bir bakteri 12 saatte 16 milyara ulaşabilir. Hastalık yapan mikroorganizmaların ete bulaşmasının önlenmesi için kesim, yüzme ve parçalama işlemlerinin; hijyenik koşullarda, veteriner hekim kontrolünde yapılması şart. Kurban Bayramı boyunca da resmi denetimlerin etkin bir biçimde yapılması, kayıt dışı, kuralsız ve hijyenik olmayan girişimlere engel olunması konusunda tüm yetkili kurum ve kuruluşların birlikte hareket etmesi gerekir” dedi.
Yüzde 95’i bahçede
İstanbul Sağlık Meslek Odaları Koordinasyonu (SMOK) ise yaptığı açıklamada “İstanbul’a gelen kurbanlık hayvanların yaklaşık yüzde 5’i belediyelerin hazırlamış olduğu ünitelerde, yüzde 95’lik kısmı ise bahçe, otopark, otoban kenarlarında, oto yıkama ve yağlama yerlerinde ve hatta sokak ortasında kontrolsüz olarak kesilmekte. Kesim sonrası hayvansal atıklar (kan, deri, iç organlar ) gelişigüzel etrafa atılmakta, veteriner hekim muayenesi yapılamadan tüketilen etler ve çevreye yayılan atıklar halk sağlığını olumsuz etkilemekte” ifadelerine yer verildi.