Juno uzay aracı Jüpiter yolunda

Jüpiter gezegenini araştırmak üzere uzaya fırlatılan NASA'ya ait Juno uzay aracı, Dünya'nın çekim gücünden faydalanarak kendisini Jüpiter'e yöneltecek önemli manevrasını başarıyla gerçekleştirmesinin ardından teknik bir problemle karşılaştı.

cumhuriyet.com.tr

NASA'ya aitJet İtiş MotoruLaboratuvarı'ndan yapılanaçıklamada, yeryüzününsadece 560 kilometre üzerinden kayarakgeçerek, sapanla fırlatılmayı andıran manevrasınıgerçekleştiren Juno'nungüvenli kipte çalışmaya başladığı bildirildi. Açıklamada, güvenli kipte çalışmasının Juno'nun, Dünya ile iletişimini etkilemediği, ancak düşük oranda verigöndermesine neden olduğu belirtildi. Juno'nun bilinmeyen bir durumlakarşılaşması durumunda güvenli kipte çalışmaya programlandığınaişaret edilen açıklamada, uzay aracının manevrasınıgerçekleştirmesinin ardından ortaya çıkan bu sorunun halledilmesi içinmühendislerin çalışmalarını sürdürdüğü kaydedildi.

NASA tarafından 2 yıl önce fırlatılan, 3267 kilogram ağırlığındaki Juno, yapıldığı tarihte kendisini Jüpiter'e gönderebilecek güçte bir motorunmevcut olmaması nedeniyle Dünya üzerinde yaptığı bu önemli manevraya ihtiyaç duyuyordu. Jüpiter'e gidebilmek için gerekli itişgücünün yarısını fırlatıldığı Atlas 5 roketinden alan Juno, geri kalan itişgücünü ise Dünya üzerinde yaptığı manevrayla elde etti.

NASA tarafından 5 Ağustos 2011'de uzaya fırlatılan ve Jüpiter sistemineTemmuz 2016'da varması öngörülen Juno, gezegen üzerinde 1 yıl kadar dönerek bilimsel incelemelerde bulunacak. Juno, gezegen etrafındakidönüşleri sırasında, üzerinde bulunan 8 bilimsel aygıtı kullanarak, Jüpiter'in, atmosferi, yerçekimi ve manyetik alanı üzerinde incelemeleryapacak. Uzay aracının bu bilimsel incelemelerle Jüpiter'in kökeni, yapısı ve çekirdeğinin sıvı mı, katı mı olduğu da dahil olmak üzere meydana geldiği alaşım hakkında bilim adamlarına önemli bilgiler sağlamasıbekleniyor.

Her biri 10 metre uzunluğunda 2,7 metre genişliğinde 3 büyük güneşpaneli taşıyan Juno, Güneş sisteminin dış kesiminde yer alan bir sistemiziyaret eden ilk güneş enerjisiyle işleyen uzay aracı olacak. Juno'nun yerine getireceği uzay görevinin NASA'ya maliyetiyse 1,1 milyar dolar.

Uzay aracı adını, Roma ve Yunan mitolojilerinde söz edilen tanrıça Juno'dan alıyor. Juno'nun ziyaret edeceği Jüpiter gezegeni de isminiRoma mitolojisinde aynı adla geçen bir tanrıdan alıyor. Yunan mitolojisindeki diğer adı Zeus olan Jüpiter, mitolojide, yaptığı kötü işleribulutların arasında gizleyebilen bir tanrı olarak geçiyor. Mitolojiye göre tanrıça Juno ise sis perdesinin içini görerek eşi Zeus'un neyin peşinde olduğunu anlama yeteneğine sahip bulunuyor.