JİTEM de sıfırlanıyor
Cizre’de 1993-1995 yılları arasında işlenen 21 faili meçhul cinayete ilişkin davada sekiz sanık hakkında savcının beraat istemesi tepki çekti. Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, “Faili meçhul davaları sıfırlanıyor” dedi.
Mahmut Oral / CumhuriyetŞırnak’ın Cizre ilçesinde 1993- 1995 yılları arasındaki 21 faili meçhul cinayete ilişkin “infaz timi kurdukları” gerekçesiyle 5 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 100 yıl hapis istemiyle yargılanan dönemin emekli Cizre İlçe Jandarma Komutanı Albay Cemal Temizöz ve eski Cizre Belediye Başkanı Korucubaşı Kamil Atağ’ın da aralarında bulunduğu 8 sanığa Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde beraat istenmesi kayıp yakınlarını ve hukukçuları isyan ettirdi.
JİTEM Davası’nın önceki gün yapılan duruşmasında savcının tüm sanıklar için beraat istemesi kayıp ve faili meçhul cinayetlere kurban gidenlerin yakınlarını bir kez daha yıktı. 1993 yılında gözaltına alındıktan sonra bir daha kendisinden haber alınamayan İhsan Arslan’ın eşi Şefkiye Arslan, “Siz ne yaparsanız yapın bu eşimin Cemal Temizöz ve diğerleri tarafından öldürüldüğü gerçeğini değiştiremeyecektir. Ben yaşadıkça davanın peşini bırakmayacağım” dedi. Ali Karagöz de 1993’te evinde gözaltına alındıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamadı. Ali Karagöz’ün eşi Ayşe Karagöz ağlayarak, “Savcı kim oluyor? 21 yıldır bu dünyada yalnız kalan, tehdit edilen, hayatı karartılan benim. Benim adıma nasıl beraat istiyor. Hakkımı helal etmiyorum, affetmiyorum” diye konuştu.
Davanın müdahil avukatı ve Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, “Hükümet ve yargı el birliğiyle faili meçhul davaları sıfırlıyor, ortadan kaldırıyor. Hükümet ve yargı el birliğiyle cinayetlere çizgi çekti” dedi” dedi. Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi de “Siyasi konjonktür nedeniyle hükümetin orduyla daha iyi ilişki kurmasının ardından dava beraat isteme noktasına getirilmiştir” diye konuştu.